Αλματώδης αύξηση κυβερνοεπιθέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το τελευταίο διάστημα, οι διαδικτυακές επιθέσεις έχουν καταστεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τηKaspersky, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες αναφορικά με τις κυβερνοεπιθέσεις. Ενδεικτικά, στοιχεία από τηνCheckPoint Software Technologies αποκαλύπτουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δέχονται περίπου 757 κυβερνοεπιθέσεις ανά εβδομάδα, με ειδικούς στον τομέα να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν εκτοξευθεί σε σχέση με την περασμένη χρονιά, με πολλές εταιρείες να πέφτουν θύματα, όπως η Fourlis. Ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, οι επιθέσεις έχουν ενταθεί, εκμεταλλευόμενες τις υποδομές των επιχειρήσεων κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις επιθέσεις δεν ανακοινώνονται, και έτσι μένουμε στο σκοτάδι σχετικά με την έκταση του προβλήματος», αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Θεωρούν μάλιστα «σημαντικό ότι η κυβερνοεπίθεση στη Fourlis δημοσιοποιήθηκε, όμως για κάθε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν τουλάχιστον 10 που παραμένουν μυστικές».

Καθώς οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, η ανάγκη προστασίας των δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις γίνεται επιτακτική.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι παραδοσιακές μέθοδοι προστασίας που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν πια στις σύγχρονες τακτικές των χάκερ.

laptops 593296 1280 1

Μελέτη της Osterman Research αποκάλυψε ότι πάνω από το ⅓ των επιχειρήσεων υπήρξε στόχος ransomware επιθέσεων το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με το Cyber Magazine, το 60% των εταιρειών που πλήττονται από τέτοιες επιθέσεις αναγκάζονται να κλείσουν μέσα σε 6 μήνες. Αυτές οι shocking facts μας προκάλεσαν να διερευνήσουμε βαθύτερα το πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται τέτοιες κρίσεις, ποιες είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι, αλλά και πώς μπορούν να προστατευτούν.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μίγγο, τεχνικό διευθυντή της εταιρείαςTicTac, η οποία ειδικεύεται σε υπηρεσίες Cyber Security και Ανάκτησης Δεδομένων. Μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και μας περιέγραψε ένα αληθινό περιστατικό που αναδεικνύει την σοβαρότητα του ζητήματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα