Σημαντική αύξηση, που αγγίζει το διψήφιο ποσοστό, σημειώνεται στις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, υπερβαίνοντας τα 35,7 εκατομμύρια επισκέπτες.
Η αύξηση αυτή σε σύγκριση με τα 32,52 εκατομμύρια των αντίστοιχων αφίξεων το 2023 αντιστοιχεί σε +9,8%. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο οι αεροπορικές όσο και οι οδικές αφίξεις έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των αφίξεων για ολόκληρο το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Για το 2023, οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 34,52 εκατομμύρια.
Αεροπορικές αφίξεις:
Με βάση την τελευταία έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2024, καταγράφηκαν συνολικά 24,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 (23 εκατομμύρια) και το σύνολο των διεθνών αφίξεων του 2023, που ήταν 24,08 εκατομμύρια. Η αύξηση για το φετινό δεκάμηνο είναι +8,1%, που σημαίνει επιπλέον 1,9 εκατομμύρια αφίξεις. Σημαντική είναι η αναφορά του ΙΝΣΕΤΕ για την αύξηση κατά 10,9%
Αναφορικά με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών κατέγραψε 7,1 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, με αύξηση +12,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν σε 2,1 εκατομμύρια (+2,3%), ενώ στο Ηράκλειο φτάσαμε τα 3,8 εκατομμύρια (+6,6%). Οι Χανιά παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, 8,3% με 1,5 εκατομμύρια αφίξεις, και στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση +13,9%.
Ρεκόρ στον τουρισμό για το 2024 – Έρχονται περισσότερες αφίξεις
Για τον ελληνικό τουρισμό, το 2024 προδιαγράφεται ακόμα μία καλή χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος είναι ακόμη σε εξέλιξη, με πολλά νησιά να περιμένουν επισκέπτες ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύουν ότι το 2024 θα σπάσουν άλλες ρεκόρ τόσο στις αφίξεις τουριστών όσο και στα τουριστικά έσοδα.
Πράκτορες του τουριστικού τομέα τονίζουν ότι οι αυξημένες αφίξεις δεν υποδηλώνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, εκτός από ορισμένα συγκεκριμένα νησιά.
Ωστόσο, κυρίαρχοι φορείς και η κυβέρνηση προχωρούν σε μέτρα ώστε οι υποδομές να είναι έτοιμες για την αυξημένη κίνηση.
Το πρώτο μέτρο περιλαμβάνει την επιβολή τέλους ανά επιβάτη για τις κρουαζιέρες. Αυτή η απόφαση δεν θα ισχύει μόνο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με τέλος που θα φτάνει στα 20 ευρώ, αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια με κόστος 5 ευρώ ανά επιβάτη.
«Θα υπάρχει τέλος σε όλες τις περιοχές, αλλά όχι το ποσό των 20€. Θα ισχύει ένα συμβολικό τέλος για κάθε περιοχή, όπως γίνεται για τα ξενοδοχεία», δήλωσε στο euronews ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών ITC2024.
«Σκοπός είναι να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες υποδομές. Για παράδειγμα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που παλαιότερα υποδεχόταν λιγοστά κρουαζιερόπλοια, φέτος υποδέχθηκε 80-90 κρουαζιερόπλοια,» κατέληξε.