«Συναγερμός από τον Όγκο της ΑΙ: Κίνδυνος καταστροφής της ανθρωπότητας σε 30 χρόνια»

Ο Τζέφρι Χίντον, ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών που θεωρείται ευρέως ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πιθανότητες η AI να συντελέσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο της φετινής του βράβευσης με το Νόμπελ Φυσικής για την συμβολή του στη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Χίντον δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% έως 20% η τεχνολογία αυτή να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, στο πρόγραμμα Today, ο Χίντον ανέφερε ότι η ταχύτητα της εξέλιξης αυτής της τεχνολογίας είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» από ότι είχε αρχικά αναμενθεί. Όταν ρωτήθηκε εάν έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις του, απάντησε: «Όχι ιδιαίτερα, 10% με 20%».

Ο Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός Οικονομικών που φιλοξενούσε την εκπομπή, παρατήρησε ότι οι πιθανότητες φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τον Χίντον να συμφωνεί: «Αν μη τι άλλο, ναι. Ποτέ δεν έχουμε διαχειριστεί κάτι πιο έξυπνο από εμάς».

Ο Χίντον εξήγησε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη θα μοιάζει με αυτή ενός μικρού παιδιού σε σχέση με την ευφυΐα προηγμένων συστημάτων AI. «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε σχέση με ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρυσι, ο Χίντον προκατέστησε παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν παραιτήθηκε από την Google, προκειμένου να αναδείξει καλύτερα τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της AI. Έκτοτε, έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κακόβουλων χρηστών να εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα τεχνολογία, καθώς και με το ενδεχόμενο οι γενικές AI να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο, αποτελώντας υπαρξιακή απειλή.

Αναλογιζόμενος την εξέλιξη της AI, ο Χίντον εξέφρασε την έκπληξή του για την ταχύτητα της προόδου: «Η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι οι περισσότεροι ειδικοί του τομέα πιστεύουν πως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα έχουμε αναπτύξει AI που θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική σκέψη».

Επιπλέον, ο Χίντον τόνισε την ανάγκη για κρατική ρύθμιση της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η εξάρτηση από την «αόρατη χείρα» της αγοράς και το κίνητρο του κέρδους δεν είναι αρκετά για να εξασφαλιστεί η ασφαλής ανάπτυξή της. «Η κυβέρνηση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην ασφάλεια», πρόσθεσε.

Αν και ο Χίντον έχει αυτές τις ανησυχίες, άλλοι ειδικοί όπως ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής επιστήμονας AI στη Meta, εκφράζουν διαφορετική άποψη. Ο ΛεΚουν υποστήριξε ότι η AI έχει τη δυνατότητα να «σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση», ελαχιστοποιώντας τις ανησυχίες σχετικά με τις υπαρξιακές απειλές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα