Τροφικές Αλλεργίες Μωρού: Μειώστε τον Κίνδυνο με Σωστή Διατροφή

Επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή πολλών παιδιών, οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πρώιμη εισαγωγή ποικίλων τροφών στη διατροφή του μωρού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των αλλεργιών!

Μειώστε τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών με ποικιλία στη διατροφή του μωρού

Οι τροφικές αλλεργίες στα βρέφη αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με ποσοστά που αγγίζουν το 5% έως 8% των παιδιών και παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ενώ τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά, νέα έρευνα φωτίζει τη σημασία της πρώιμης διατροφικής παρέμβασης.

Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pediatric Allergy and Immunology, αποκαλύπτει ότι η εισαγωγή μιας ευρείας γκάμας τροφών στην ηλικία των 9 μηνών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών έως και 45% μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα από 2.060 βρέφη, έδειξε ότι η κατανάλωση 13-14 διαφορετικών τροφών συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και η διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, τα βρέφη με ιστορικό εκζέματος φαίνεται να αποκομίζουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από μια ποικιλόμορφη διατροφή σε αυτή την κρίσιμη ηλικία.

Γιατί η έγκαιρη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών είναι τόσο σημαντική;

Όπως αναφέρει η New York Post, αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που τονίζουν τα οφέλη της πρώιμης έκθεσης σε αλλεργιογόνες τροφές.

Έρευνα του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών με βάση το φιστίκι από την ηλικία των 4-6 μηνών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργίας στο φιστίκι. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και άλλη μελέτη, όπου τα παιδιά που κατανάλωναν φιστίκια σε μορφή πάστας ή πουρέ έως την ηλικία των 5 ετών, είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργία στο φιστίκι.

Συμπερασματικά, η διατροφή του μωρού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η συμβουλή του παιδιάτρου πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του μωρού, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σωστή ανάπτυξή του. Συζητήστε μαζί του για την κατάλληλη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών όπως το αυγό, το γάλα, οι ξηροί καρποί, και τα ψάρια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα