Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στη διαδικασία της γήρανσης και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο ενός κοινού διατροφικού στοιχείου στην προσπάθεια διατήρησης της νεότητας και της καλής υγείας. Πρόκειται για τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία σε τρόφιμα όπως ο <ν>σολομός και άλλα <ν>λιπαρά ψάρια, οι <ν>ξηροί καρποί, οι <ν>σπόροι chia και, φυσικά, μέσω <ν>συμπληρωμάτων διατροφής και <ν>εμπλουτισμένων τροφίμων, μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η ευεξία και η πνευματική διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης για τα ωμέγα 3

Η εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ανέλυσαν τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε 777 <ν>ηλικιωμένους ενήλικες στην Ελβετία.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα από τα οκτώ διαφορετικά προγράμματα παρέμβασης μακροζωίας για μια περίοδο τριών ετών. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν τη λήψη <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, <ν>βιταμίνης D ή συνδυασμό και των δύο, καθώς και την ενσωμάτωση της <ν>άσκησης στην καθημερινότητά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Business Insider, οι <ν>ηλικιωμένοι που κατανάλωναν ένα γραμμάριο <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως παρουσίασαν βιολογική ηλικία αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν λάμβαναν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.

Ειδικότερα, η ενισχυμένη πρόσληψη <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συνδέθηκε με μείωση της <ν>γήρανσης έως και κατά τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της τριετούς <ν>μελέτης μακροζωίας.

Ο συνδυαστικός ρόλος της άσκησης και της βιταμίνης D στην αντιγήρανση

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θετικά αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο έντονα σε όσους συνδύαζαν την πρόσληψη <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τη λήψη συμπληρωμάτων <ν>βιταμίνη D και την τακτική <ν>άσκηση. Συγκεκριμένα, όσοι ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά αποκόμισαν τα μεγαλύτερα οφέλη στην <ν>επιβράδυνση της γήρανσης.

Η <ν>μελέτη για τη μακροζωία, που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, τονίζει τη σπουδαιότητα αυτών των προσιτών και εύκολα προσβάσιμων παρεμβάσεων για την αποτελεσματική <ν>επιβράδυνση της γήρανσης.

Μια προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των ακριβών θεραπειών αντιγήρανσης

Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη της <ν>μακροζωίας έχει συχνά επικεντρωθεί σε ακριβά και σύνθετα αντιγηραντικά προγράμματα, αυτή η νέα <ν>επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως απλές και οικονομικές επιλογές, όπως η ενσωμάτωση των <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην <ν>υγεία και την <ν>ευεξία.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φυτικές πηγές πλούσιες σε <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, κατάλληλες για <ν>χορτοφάγους και <ν>vegans:

  • <ν>Λιναρόσπορος
  • <ν>Σπόροι chia
  • <ν>Καρύδια
  • <ν>Σπόροι κάνναβης

Ακόμη, σημαντική είναι η κατανάλωση <ν>φυλλώδη πράσινα λαχανικα:

  • <ν>Σπανάκι
  • <ν>Σέσκουλα
  • <ν>Μαρούλι

Τέλος, υπάρχουν διάφορα <ν>φυτικά έλαια με ωμέγα 3:

  • <ν>Λινέλαιο
  • <ν>Έλαιο από κάνναβη
  • <ν>Έλαιο από φύκια (ιδανικό για <ν>DHA και κατάλληλο για <ν>χορτοφάγους)

Στην αγορά κυκλοφορούν και <ν>εμπλουτισμένα τρόφιμα με <ν>ωμέγα 3:

  • <ν>Αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3
  • <ν>Γιαούρτι και γάλα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3

Δημοφιλή είναι και τα <ν>συμπληρώματα ωμέγα 3:

  • <ν>Ιχθυέλαιο
  • <ν>Μουρουνέλαιο
  • <ν>Έλαιο κριλ
  • <ν>Έλαιο από φύκια (κατάλληλο για <ν>χορτοφάγους και <ν>vegans)