Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στη διαδικασία της γήρανσης και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο ενός κοινού διατροφικού στοιχείου στην προσπάθεια διατήρησης της νεότητας και της καλής υγείας. Πρόκειται για τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέαν>, που βρίσκονται σε αφθονία σε τρόφιμα όπως ο <ν>σολομόςν> και άλλα <ν>λιπαρά ψάριαν>, οι <ν>ξηροί καρποίν>, οι <ν>σπόροι chiaν> και, φυσικά, μέσω <ν>συμπληρωμάτων διατροφήςν> και <ν>εμπλουτισμένων τροφίμωνν>, μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η ευεξία και η πνευματική διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης για τα ωμέγα 3
Η εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ανέλυσαν τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε 777 <ν>ηλικιωμένους ενήλικεςν> στην Ελβετία.
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα από τα οκτώ διαφορετικά προγράμματα παρέμβασης μακροζωίας για μια περίοδο τριών ετών. Τα προγράμματα αυτά περιλάμβαναν τη λήψη <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέωνν>, <ν>βιταμίνης Dν> ή συνδυασμό και των δύο, καθώς και την ενσωμάτωση της <ν>άσκησηςν> στην καθημερινότητά τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Business Insider, οι <ν>ηλικιωμένοιν> που κατανάλωναν ένα γραμμάριο <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέωνν> ημερησίως παρουσίασαν βιολογική ηλικία αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν λάμβαναν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.
Ειδικότερα, η ενισχυμένη πρόσληψη <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέαν> συνδέθηκε με μείωση της <ν>γήρανσηςν> έως και κατά τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια της τριετούς <ν>μελέτης μακροζωίαςν>.
Ο συνδυαστικός ρόλος της άσκησης και της βιταμίνης D στην αντιγήρανση
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θετικά αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο έντονα σε όσους συνδύαζαν την πρόσληψη <ν>ωμέγα-3 λιπαρών οξέωνν> με τη λήψη συμπληρωμάτων <ν>βιταμίνη Dν> και την τακτική <ν>άσκησην>. Συγκεκριμένα, όσοι ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά αποκόμισαν τα μεγαλύτερα οφέλη στην <ν>επιβράδυνση της γήρανσηςν>.
Η <ν>μελέτη για τη μακροζωίαν>, που δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, τονίζει τη σπουδαιότητα αυτών των προσιτών και εύκολα προσβάσιμων παρεμβάσεων για την αποτελεσματική <ν>επιβράδυνση της γήρανσηςν>.
Μια προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των ακριβών θεραπειών αντιγήρανσης
Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη της <ν>μακροζωίαςν> έχει συχνά επικεντρωθεί σε ακριβά και σύνθετα αντιγηραντικά προγράμματα, αυτή η νέα <ν>επιστημονική έρευναν> αποδεικνύει πως απλές και οικονομικές επιλογές, όπως η ενσωμάτωση των <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέαν>, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην <ν>υγείαν> και την <ν>ευεξίαν>.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φυτικές πηγές πλούσιες σε <ν>ωμέγα 3 λιπαρά οξέαν>, κατάλληλες για <ν>χορτοφάγουςν> και <ν>vegansν>:
- <ν>Λιναρόσποροςν>
- <ν>Σπόροι chiaν>
- <ν>Καρύδιαν>
- <ν>Σπόροι κάνναβηςν>
Ακόμη, σημαντική είναι η κατανάλωση <ν>φυλλώδη πράσινα λαχανικαν>:
- <ν>Σπανάκιν>
- <ν>Σέσκουλαν>
- <ν>Μαρούλιν>
Τέλος, υπάρχουν διάφορα <ν>φυτικά έλαια με ωμέγα 3ν>:
- <ν>Λινέλαιον>
- <ν>Έλαιο από κάνναβην>
- <ν>Έλαιο από φύκιαν> (ιδανικό για <ν>DHAν> και κατάλληλο για <ν>χορτοφάγουςν>)
Στην αγορά κυκλοφορούν και <ν>εμπλουτισμένα τρόφιμαν> με <ν>ωμέγα 3ν>:
- <ν>Αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3ν>
- <ν>Γιαούρτι και γάλα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3ν>
Δημοφιλή είναι και τα <ν>συμπληρώματα ωμέγα 3ν>:
- <ν>Ιχθυέλαιον>
- <ν>Μουρουνέλαιον>
- <ν>Έλαιο κριλν>
- <ν>Έλαιο από φύκιαν> (κατάλληλο για <ν>χορτοφάγουςν> και <ν>vegansν>)