Ο καρκίνος πνεύμονα, δυστυχώς, για καιρό θεωρείται συνέπεια του καπνίσματος. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί παρατηρούν με ανησυχία μια αύξηση στα κρούσματα νεοπλασίας πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.
Μια νέα, σημαντική επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε έναν κρίσιμο παράγοντα που ίσως εξηγεί αυτή την τάση. Και αυτή η αποκάλυψη αφορά όλους μας, ιδιαίτερα όσους ζούμε στις μεγάλες πόλεις.
Ο ύποπτος Νο1
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, η ρύπανση αέρα φαίνεται πως παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου στους πνεύμονες, ειδικά του αδενοκαρκινώματος. Το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί μια μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC).
Το αδενοκαρκίνωμα ξεκινά από τους αδένες που καλύπτουν εσωτερικά τους πνεύμονες. Οι μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι (NSCLC) αποτελούν περίπου το 80-85% των περιστατικών καρκίνου του αναπνευστικού. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που αναφέρει ο Guardian, το αδενοκαρκίνωμα αντιστοιχούσε στο 45,6% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως στους άνδρες και στο 59,7% στις γυναίκες.
Σημάδια που χρειάζονται προσοχή
Ο καρκίνος του πνεύμονα στα αρχικά στάδια συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, γεγονός που καθιστά την έγκαιρη διάγνωση αρκετά δύσκολη υπόθεση.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
- Ένας επίμονος βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες
- Δυσκολία στην αναπνοή (λαχάνιασμα)
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στήθος
- Αιμόπτυση (βήχας με αίμα)
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Αίσθημα χρόνιας κόπωσης
- Πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή ή όταν βήχετε
Απαιτείται άμεση κινητοποίηση
Η ανακάλυψη ότι η μόλυνση του αέρα μπορεί να είναι σημαντική αιτία για την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων σε μη καπνιστές υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η μάχη κατά του καρκίνου πνεύμονα δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον περιορισμό του καπνίσματος, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά, με στόχο την προστασία της υγείας των πνευμόνων.