Ασπαρτάμη: Κίνδυνος για την Καρδιά από Αναψυκτικά Διαίτης και Τσίχλες;

Είναι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όντως αθώες; Νέα έρευνα εγείρει ανησυχίες για την ασπαρτάμη και τις επιπτώσεις της στην υγεία, ειδικά σε σχέση με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ασπαρτάμη: Ένας γλυκός κίνδυνος για την υγεία;

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, εδώ και χρόνια μια δημοφιλής εναλλακτική της ζάχαρης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Ενώ προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς πολλές θερμίδες, έρευνες υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις ουσίες με πεπτικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, ακόμα και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Νέα στοιχεία για την ασπαρτάμη και την αθηροσκλήρωση

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism εστιάζει στην ασπαρτάμη, μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, γεγονός που καθιστά μικρές ποσότητες αρκετές για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας.

Σύμφωνα με το Medical News Today, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης, οδηγώντας σε συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα για τις γλυκαντικές ουσίες;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι “η νέα έρευνα ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών. Παρά την προώθησή τους ως υγιεινής εναλλακτικής λύσης στη ζάχαρη, η επίδρασή τους στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή υποδηλώνει το αντίθετο.” Επισημαίνουν επίσης ότι “αυτά τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης, παρόλο που αποφεύγουν τη ζάχαρη, συνεχίζουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές ασθένειες.”

Ασπαρτάμη: Ασφαλής με μέτρο;

Η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και θεωρείται ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους της. Οι ειδικοί, σύμφωνα με το Medical News Today, συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης ασπαρτάμης, ειδικά για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2.

Ο Δρ. Christopher Yi, αγγειοχειρουργός, υπογραμμίζει ότι “τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μην είναι τόσο αβλαβείς όσο πιστεύαμε και η ασφάλεια της συχνής κατανάλωσής τους θα πρέπει να επανεξεταστεί”. Καταλήγει προτείνοντας ότι “μέχρι να υπάρξουν περισσότερες μελέτες, η ασφαλέστερη επιλογή φαίνεται να είναι η κατανάλωση φυσικών τροφών αποφεύγοντας τεχνητά πρόσθετα, ιδίως σε προϊόντα για συχνή κατανάλωση.”

δειτε ακομα

δειτε ακομα