Η μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ. αναδείχθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμή στην εκστρατεία του Μέγα Αλεξάνδρου κατά της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (Περσών). Τώρα, μετά από 20 χρόνια επίμονης έρευνας, Tούρκοι αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το πεδίο της μάχης γύρω από τη Ζέλεια στη Φρυγία, κοντά στον Ελλήσποντο, πλησίον του Γρανικού ποταμού. Η αποκάλυψη αυτή φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία για τον θρυλικό Μακεδόνα στρατηλάτη.
Ο δρ Ρεϊχάν Κιορπέ, επιστημονικός σύμβουλος του έργου και μέλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Onsekiz Mart (ÇOMÜ), δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τσανάκκαλε: «Επιτέλους, καταφέραμε να προσδιορίσουμε την περιοχή του αρχαίου οικισμού, ολοκληρώνοντας μια αναζήτηση που κρατάει σχεδόν 150 χρόνια».
Η ερευνητική ομάδα έχει αναλύσει προσεκτικά αρχαίες πηγές για να χαρτογραφήσει την πορεία που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης. «Από τις πηγές αυτές, μπορέσαμε να κατανοήσουμε με μεγάλη ακρίβεια πώς και από ποια χωριά πέρασε έως να φτάσει στην πεδιάδα όπου διεξήχθη η μάχη», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Η ομάδα έχει ήδη εντοπίσει κρίσιμα ευρήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών που ακολούθησε ο Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του από τα Δαρδανέλια προς την Πηγαία (σημερινή Μπίγκα). «Η μελέτη της Μάχης του Γρανικού ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια, και τα τελευταία τρία χρόνια εστιάσαμε στη νόηση του ακριβούς πεδίου δράσης. Φέτος, καταγράψαμε σημαντικές ανακαλύψεις», ανέφερε ο δρ Κιορπέ.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πεδιάδα του χωριού Οζμπέκ, κινήθηκε ανατολικά προς τη Λάμψακο, διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα της Πηγαίας, προτού φτάσει στον ποταμό Γρανικό. Αυτές οι νέες πληροφορίες αναδεικνύουν τη στρατηγική σκέψη του Αλεξάνδρου και την σημασία αυτής της μάχης στην πορεία της ελληνικής ιστορίας.