Ψηφιακή Περιήγηση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό έχει πλέον ψηφιοποιηθεί χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, «Με τη βοήθεια του ψηφιακού διδύμου, οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική της Βασιλικής, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς».

Βατικανό: Πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά

Το έργο που ονομάζεται «Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου» (La Basilica di San Pietro), ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Microsoft, του Βατικανό και της γαλλικής startup εταιρείας ψηφιακής διατήρησης, Iconem. Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα «σημεία ενδιαφέροντος» του ιερού χώρου, που έχει ρίζες από τον τέταρτο αιώνα, και να κάνουν μεγέθυνση σε κρίσιμες περιοχές, όπως ο τάφος του πάπα Παύλου Γ’.

Για την παραγωγή του ψηφιακού μοντέλου του εσωτερικού και εξωτερικού της εμβληματικής Βασιλικής, χρησιμοποιήθηκαν drones, κάμερες και λέιζερ που κατέγραψαν περισσότερες από 400.000 λεπτομέρειες μέσα σε τρεις εβδομάδες. Στην πρόσφατα δημιουργημένη ψηφιακή πλατφόρμα, οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτούν ειδικά περίπτερα του Βατικανού.

Αυτή η πρωτοβουλία συνέβαλε επίσης στην αναγνώριση δομικών προβλημάτων. «Ο ψηφιακός δίδυμος είναι σημαντικός για τις αποκαταστατικές προσπάθειες, καθώς μπορεί να εντοπίσει αδυναμίες που παρέχουν καινούργιες πληροφορίες για τη δομή και την αρχιτεκτονική, διασφαλίζοντας ότι η ιστορική, πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Βασιλικής θα παραμείνει αναλλοίωτη για τις επόμενες γενιές», προσθέτει το Βατικανό.

saint peters cathedral 2133216 640

Tεχνητή νοημοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά

Οι τεχνικές φωτογραμμετρίας χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουν προηγουμένως κρυμμένα ψηφιδωτά. Επίσης, ανακαλύφθηκε ένας εντυπωσιακός θόλος με χρωματιστά τούβλα σε αρχιμήδειο σχήμα, τυπικό της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. «Αυτή η ανακάλυψη εμπλουτίζει την αρχιτεκτονική ιστορία της Βασιλικής και θα συμβάλει στις διαδικασίες αποκατάστασης», τονίζει το Βατικανό.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο εργαλείο στις διαδικασίες αποκατάστασης. «Αναλύοντας εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης, το πρόγραμμα AI for Good Lab της Microsoft συγκρίνει τα δεδομένα με αρχεία ώστε να εντοπίσει αδυναμίες και άλλες μορφές υποβάθμισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ομάδα έργου συμμετέχει επίσης ο Πάολο Μπενάντι, καθηγητής Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, ο οποίος συμβουλεύει το Βατικανό και τον Πάπα Φραγκίσκο για τις ηθικές πτυχές της τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσφατα εκφράσε ανησυχίες για τις επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης, αναρωτώμενος αν αυτή ικανοποιεί τις ανθρωπιστικές ανάγκες ή εξυπηρετεί μόνο τις συμφέροντα ενός περιορισμένου αριθμού τεχνολογικών κολοσσών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα