Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έχει γίνει στη δυτική Μικρά Ασία, καθώς αρχαιολόγοι ξεδίπλωσαν μοναδικές ζωγραφικές παραστάσεις ζώων σε μωσαϊκά δάπεδα ρωμαϊκού λουτρού, στην αρχαία πόλη Ηράκλεια επί Λάτμον.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Ηράκλεια, βρέθηκαν μωσαϊκά που απεικονίζουν κροκόδειλους, δελφίνια, φλαμίνγκο και χέλια. Το συγκεκριμένο λουτρό είχε χρησιμοποιηθεί ως στάβλος από τους κατοίκους για αρκετά χρόνια. Ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι το μωσαϊκό που βρίσκεται στο κρύο δωμάτιο των λουτρών, όπου αναπαρίστανται έξι κροκόδειλοι σε αντίθετες στάσεις.
Η καθηγήτρια Ζελιχά Γκιντέρ Μπουγιούκοζερ, επικεφαλής των ανασκαφών, μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες: «Το λουτρό είναι η καλύτερα διατηρημένη δομή της περιοχής. Έχουμε καταφέρει να ανασκάψουμε πάνω από δύο μέτρα ερειπίων και να αποκαλύψουμε τις διαφορετικές λειτουργίες και φάσεις χρήσης του. Αυτό μας προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά δεδομένα», λέει.
Η Ηράκλεια επί Λάτμον υπήρξε σημαντική αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, που βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Λάτμου, στην περιοχή της Καρίας, νοτιοανατολικά της Μιλήτου. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος την αναφέρει στα «Αργοναυτικά» του. Ορισμένοι μελετητές, αναφερόμενοι στον Παυσανία, θεωρούν ότι η παλαιότερη ονομασία της πόλης ήταν Λάτμος. Ακολουθώντας τη μυθολογία, ο Ενδυμίωνα, που ήταν βοσκός στην περιοχή, αποδίδεται ως μυθικός ιδρυτής της πόλης και του είχε αφιερωθεί ιερό.
Αν και η ακριβής τοποθεσία της Ηράκλειας δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τα μυστικά της, έχουν βρεθεί αρκετές αργυρές και χάλκινες νομισματικές κοπές από τη ρωμαϊκή εποχή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αργυρά τετράδραχμα νομίσματα με την κεφαλή της Αθηνάς και την επιγραφή “ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ”, καθώς και χάλκινα νομίσματα της εποχής του Αυγούστου, του Αντωνίνου του Ευσεβούς και του Μάρκου Αυρήλιου.