Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακοινώσει την έναρξη εργασιών για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, που βρίσκεται στη Μεσσηνία. Οι εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, αποκατάσταση αρχιτεκτονικών ευρημάτων και βελτίωση της υποδομής για τους επισκέπτες, οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και είναι χρηματοδοτημένο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο λόφος της Περιστεριάς, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία, υπήρξε το πιο πλούσιο οικιστικό κέντρο της Δυτικής Πελοποννήσου κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο και άντεξε έως το τέλος της εποχής αυτής, πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του Νέστορος.
Εκτός από τους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, έχουν εντοπιστεί και απομεινάρια οικισμών από τη ρωμαϊκή περίοδο, συγκεκριμένα από την εποχή του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.).
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «Η Περιστεριά αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας και προϊστορίας της Μεσσηνίας. Η αποκατάσταση των θολωτών τάφων καθώς και των γενικότερων αρχαιολογικών καταλοίπων του χώρου είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, ώστε να λύσουμε δομικά και αισθητικά προβλήματα, παράλληλα με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες».
Ανάμεσα στις εργασίες περιλαμβάνονται η μελέτη αποκατάστασης των ταφικών μνημείων και η αναδιάρθρωση της πορείας των επισκεπτών. Στοχεύουν στην προστασία και την αναγνωρισιμότητα των ιστορικών καταλοίπων που ενδέχεται να μην είναι εύκολα διακριτά. Η αναβάθμιση θα φέρει στο προσκήνιο αυτά τα λιγότερο γνωστά μνημεία της μυκηναϊκής εποχής, θέτοντας την Περιστεριά στον πολιτιστικό χάρτη της Μεσσηνίας.
Η τρέχουσα κατάσταση των μνημείων διαφέρει ανάλογα με τον συγκεκριμένο τάφο. Ο θολωτός τάφος 1 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εισροή των όμβριων υδάτων, ενώ ο θολωτός τάφος 2 βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αντίστοιχες προκλήσεις εφαρμόζονται και στον θολωτό τάφο 3, ο οποίος επίσης χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγνωσιμότητας.
Όσον αφορά τις υποδομές του αρχαιολογικού χώρου, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία εγκαταστάσεων εισόδου και στάθμευσης νότια της επαρχιακής οδού για τη διεύρυνση του χώρου. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση δύο ανεξάρτητων κτιρίων, με το πρώτο να φιλοξενεί το εκδοτήριο και το πωλητήριο, ενώ το δεύτερο θα στεγάζει σημείο πληροφόρησης και χώρους υγιεινής. Μεταξύ τους θα δημιουργηθεί αυλή με πέργκολα, που θα λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης επισκεπτών.
Για τις διαδρομές επίσκεψης, έχει σχεδιαστεί μια κύρια διαδρομή, προσβάσιμη και σε ΑμεΑ, η οποία ξεκινά από την είσοδο και κατευθύνεται προς τον θολωτό τάφο 1. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει ράμπες και πλατώματα για εύκολη πρόσβαση. Οι δευτερεύουσες διαδρομές προσφέρουν ελευθερία περιήγησης δυτικά των μνημείων 2 και 3, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα γύρω αρχαία ευρήματα.
Εντός του αρχαιολογικού χώρου, θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα φυσικά μονοπάτια που επιτρέπουν μια εναλλακτική περιήγηση και ανέβασμα στην κορυφή του λόφου. Σημαντικά σημεία θέασης θα εξοπλιστούν με ξύλινα καθίσματα και θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και μικροί κάδοι απορριμμάτων. Το έργο διευκολύνει τη δημιουργία ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και πυρανίχνευσης, προσφέρονταςστον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία στην ιστορία της Περιστεριάς.