Ανακαλύπτοντας το Πρόσωπο της Κλεοπάτρας: Το Άγαλμα από τον Τάφο της

Μια πρόσφατη ανακάλυψη στον τάφο της Κλεοπάτρας έφερε στο φως ένα άγαλμα που μπορεί να ρίξει φως στο πρόσωπο της εμβληματικής βασίλισσας της Αιγύπτου.

Η αρχαιολογική αποστολή από την Αίγυπτο και τη Δομινικανή Δημοκρατία, υπό την καθοδήγηση της Κάθλιν Μαρτίνες και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pedro Henríquez Ureña στον Άγιο Δομίνικο, εντόπισε σπουδαία ευρήματα στον ναό Taposiris Magna, που βρίσκεται δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα είναι ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας με βασιλικό στέμμα, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να απεικονίζει την Κλεοπάτρα. Η αρχαιολόγος Μαρτίνες, που ερευνά την περιοχή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, πιστεύει ότι το εν λόγω άγαλμα προσφέρει μια αληθινή εικόνα της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, η οποία ήταν στον θρόνο από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ.

Screenshot 2024 12 10 165523

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του αγάλματος διαφέρουν από τις γνωστές εικόνες της Κλεοπάτρας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να απεικονίζει μία από τις πριγκίπισσες της δυναστείας των Πτολεμαίων.

«Προσεξα προσεκτικά την προτομή. Δεν είναι η Κλεοπάτρα, είναι ρωμαϊκή», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαζί Χαουάς, σε συνέντευξή του στο Live Science.

Screenshot 2024 12 10 165614

Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε επίσης 337 νομίσματα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν την Κλεοπάτρα, καθώς και μια ποικιλία από τελετουργικά αγγεία, λιχνιστές, ασβεστολιθικά σκεύη και χάλκινα αγάλματα. Μεταξύ αυτών βρέθηκε ένα χάλκινο δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Χάθορ, καθώς και ένα φυλαχτό σκαραβαίου, το οποίο φέρει τη φράση «Η δικαιοσύνη του Ρα αναστήθηκε». Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με κεραμικά θραύσματα και άλλα αντικείμενα, επιβεβαιώνουν την κατασκευή του ναού στον 1ο αιώνα π.Χ.

Screenshot 2024 12 10 165703

Ανακαλύψεις ελληνικού ναού

Η αποστολή έφερε στο φως και τα υπολείμματα ενός ελληνικού ναού του 4ου αιώνα π.Χ., που καταστράφηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και της πρώιμης Κοινής Εποχής.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα υπολείμματα ενός ναού της ελληνικής περιόδου, κοντά σε ένα εκτεταμένο σύστημα σπηλιών που συνδέει τη λίμνη Μαριούτ με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν έναν μεγάλο τάφο με 20 θαλάμους και έναν ακόμη τάφο κάτω από τον αρχαίο φάρο Taposiris Magna, με τρία δωμάτια και ένα από αυτά να περιλαμβάνει εννέα μαρμάρινα αγάλματα και διάφορα αντικείμενα.

Προκαταρκτικές υποβρύχιες ανασκαφές γύρω από τα βυθισμένα τμήματα του ναού Taposiris Magna αποκάλυψαν ανθρώπινους σκελετούς και μια πλούσια συλλογή αγγείων, που αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική σημασία της περιοχής. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν πολύτιρες πληροφορίες για το πλούσιο παρελθόν της Αιγύπτου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα