Ένα εντυπωσιακά διατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε κοντά στη Βάρνα, στην αρχαία πόλη της Οδησσού, που χρονολογείται στα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ.
Αρχαιολόγοι στην Βουλγαρία έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, εντοπίζοντας ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα ενός Ρωμαίου άνδρα κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην αρχαία πόλη της Οδησσού.
Οι εργαζόμενοι βρήκαν το άγαλμα έξω από τα τείχη του φρουρίου της Οδησσού, στην σημερινή Βάρνα, σε μια περιοχή που είναι γεμάτη με αλλούβιο, δηλαδή ένα μείγμα άμμου, πηλού και ιλύος, που αφήνουν πίσω τους τα ρεύματα. Πρόσφατες ανακαλύψεις υποδεικνύουν ότι μια μικρή ροή ποταμού κυλούσε προηγουμένως στην περιοχή.
Το άγαλμα, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε στα τέλη του δεύτερου αιώνα ή στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει έναν ντόπιο πολίτη της Οδησσού, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας.
Οι εργάτες ανακάλυψαν το άγαλμα έξω από το φρούριο της Οδησσού, στη σημερινή Βάρνα
Φανερώθηκε άρτιο άγαλμα στην αρχαία πόλη της Οδησσού
Το μουσείο δημοσίευσε φωτογραφίες του αγάλματος στο Facebook, ενθουσιάζοντας το κοινό.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του μουσείου, το γλυπτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το κανονικό ανθρώπινο ύψος και κατασκευασμένο από λεπτό λευκό μάρμαρο. Η μόνη φθορά που παρατηρείται στο άγαλμα είναι στον δεξιό καρπό και στο πρόσωπο του μεσήλικα άνδρα, που απεικονίζεται πάνω σε αυτό.
Φορεμένος με ρωμαϊκή τήβεννο και κρατώντας έναν πάπυρο, ο γενειοφόρος άνδρας αναγνωρίστηκε μέσω της χαραγμένης επιγραφής στο βάθρο του ως Γάιος Μάριος Ερμογκένιεζ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ενδυμασία του Γάιου υποδηλώνει ότι διαθέτει καλές σχέσεις με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Ο Δρ Vasil Tenekedjiev, εκπρόσωπος του μουσείου, τόνισε στο πρακτορείο BTA ότι η ανακάλυψη ενδέχεται να υποδηλώνει ότι αντίπαλοι του συγκεκριμένου δημόσιου προσώπου μπορεί να μετέφεραν το γλυπτό στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Η Βάρνα είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια πόλη της Βουλγαρίας και έχει ιστορική σημασία, καθώς ιδρύθηκε αρχικά ως ελληνική αποικία το 570 π.Χ.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελευθερία του Λόγου, αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι στη ρωμαϊκή επαρχία της Μοισίας, ανθίζοντας ιδιαίτερα κατά τον δεύτερο και τρίτο αιώνα.
Επιπλέον, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ υπέγραψε ανακωχή με τον Αττίλα τον Ούννο στην Οδησσό το 447.
Ωστόσο, τον έβδομο αιώνα οι επιθέσεις των Αβάρων και των Σλάβων οδήγησαν στην εγκατάλειψη της πόλης για αρκετές δεκαετίες, πριν τελικά πάρει το όνομα Βάρνα.
«Στην σημερινή Ελληνική Γειτονιά, που βρίσκεται πάνω από τον αρχαίο πυρήνα της πόλης, τα ερείπια ενός εντυπωσιακού κτιρίου συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, 1.700 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του», αναφέρει το ίδρυμα.
(Πηγή: Independent)