Ζυμώσεις και Προοπτικές στην Κεντροαριστερά

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται τα κόμματα εν όψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, και αναμένεται ότι έως την Κυριακή το βράδυ θα διαφανούν τυχόν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που απαρτίζουν την προοδευτική και κεντροαριστερή σκηνή. Παρόλο που τα κόμματα επικεντρώνονται στις συναντήσεις τους με την κυβέρνηση, όλοι θα μοχθήσουν να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα και τις επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά διεγείρουν την προσοχή τους στη «πίτα» της προοδευτικής πολιτικής, αν και η κατάσταση μοιάζει περίπλοκη για όλους τους εμπλεκομένους. Οι δημόσιες δηλώσεις και οι πολιτικές επιθέσεις που θα ανταλλάξουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς θα αποκαλύψουν όχι μόνο τις στρατηγικές τους, αλλά και τις πρόθεσές τους για το μέλλον.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι αν μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία ή αν η απόσταση μεταξύ των τριών κομμάτων θα μεγαλώσει, ανάλογα με το πώς θα επιλέξουν να τοποθετηθούν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τομείς συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων γίνονται όλο και πιο δύσκολοι, ειδικά αν δεν συνοδεύονται από ουσιώδεις προγραμματικές συγκλίσεις.

Δημοσκοπικές τάσεις

Στο ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ημιενημερωμένοι για τις θετικές τάσεις που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Το κόμμα έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκάθαρη στρατηγική: να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ ως κύριο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, γεννάται το ερώτημα για την ανάγκη συμμαχιών όταν οι πολιτικές αποδίδουν καρπούς. Έτσι, η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται σίγουρη καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν έχει φτάσει στην κορυφή της υποστήριξης. Ωστόσο, αρκετοί αναρωτιούνται πότε θα προκύψουν οι πρώτες σοβαρές τριβές με τον εσωκομματικό αντίπαλο, δηλαδή την Άννα Διαμαντοπούλου. Μέχρι σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να διατηρεί τις ισορροπίες στον τομέα του, αλλά το ερώτημα παραμένει: για πόσο καιρό;

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάποια σταθεροποίηση, αλλά και μια ελαφριά άνοδο. Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου φαίνεται να έχει προσφέρει ανάσες στο κόμμα, αν και οι προκλήσεις παραμένουν, ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά. Από 47 βουλευτές το 2023, το κόμμα έχει καταλήξει με μόνο 26, που σημαίνει ότι η πίεση να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ εντείνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει την απόσταση να μεγαλώνει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει τις επιθέσεις «φιλίας», κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για σύμπραξη που θυμίζει έναν διπολικό δικομματισμό. Πρόσφατα, οι δηλώσεις στελεχών του κόμματος κατά της Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με το σχέδιο Πισσαρίδη προβλήθηκαν για να υπογραμμίσουν μια προϊούσα κριτική προς το ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και για τη Νέα Αριστερά. Η πτώση στις δημοσκοπήσεις ανησυχεί τους ηγέτες του κόμματος, που αντιλαμβάνονται ότι οι πιέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν. Αλλά πώς μπορεί να προκύψει συνεργασία όταν υπάρχουν τόσες αντίθετες απόψεις και προσωπικότητες στα μέσα των δύο κομμάτων; Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική στους ανεξάρτητους και υποστήριξαν διαφορετικές κατευθύνσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα