Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη χρήση κινητών στα σχολεία αρχίζουν να αποδίδουν, επισημαίνει η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά». Επιπλέον, αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο της πλατφόρμας κατά του bullying, με 507 αναφορές περιστατικών μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας πως «στόχος είναι να μειωθούν τα φαινόμενα βίας στα σχολεία».
Η υφυπουργός εξηγεί τη σημασία των καινοτομιών που συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, και ανακοινώνει τους στόχους της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν την πρόσληψη 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών το 2025. Τονίζει ότι η προώθηση εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Μία από τις πιο κρίσιμες είναι η αυστηρότερη πολιτική για την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Σκοπός είναι να μειωθούν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού μέσω ενός δομημένου πλαισίου κλιμακούμενων συνεπειών. Η υφυπουργός παρατηρεί ότι οι μαθητές αρχίζουν να κατανοούν τα οφέλη του να παρακολουθούν τα μαθήματα με προσοχή και να κοινωνικοποιούνται με τους συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, απολαμβάνοντας παράλληλα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην εκπαίδευση.
Ποιο είναι το σχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών; Πόσοι διορισμοί προγραμματίζονται για τη σχολική χρονιά 2025-2026;
Ο στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τους 10.000 διορισμούς της τρέχουσας χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη διαδικασία. Μέσα σε πέντε χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει συνολικά 37.500 διορισμούς, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας να αναστρέψουμε τη σχέση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έτσι ώστε οι τελευταίοι να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες.