Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Στην ομιλία της, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην οργάνωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, μέσω ενεργητικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες και οικογένειες. Επισήμανε επίσης τη μέγιστη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η κ. Ζαχαράκη ανέπτυξε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) εισηγμένων εταιρειών, ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, τη συνέχιση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ, την εισαγωγή του Προγράμματος “Αθηνά” για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και την εφαρμογή προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Αυτές οι πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μια σημαντική προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και συμπεριληπτικού κράτους πρόνοιας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, η Υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη νέων ωφελούμενων, επιλεγμένων μέσω κλήρωσης από τις ήδη εγκεκριμένες αιτήσεις. Επεσήμανε ότι, στην πιλοτική φάση, το πρόγραμμα εξυπηρετεί ήδη 1.300 άτομα, με στόχο να φτάσει τους 1.800. Διασφάλισε τη συνέχιση και κατοχύρωση του προγράμματος μέχρι το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και την καθολική εφαρμογή του μέσω ΕΣΠΑ. Απαντώντας σε κριτικές για τον αριθμό των ωφελούμενων, εξήγησε ότι η πιλοτική εφαρμογή απαιτεί περιορισμένο αριθμό για αποτελεσματική διαχείριση και εξαγωγή συμπερασμάτων για την επόμενη φάση. Η έμφαση δίνεται στην παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

  • Διευκρίνισε επίσης ότι, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δυνητικά δικαιούχοι, ανεξάρτητα από το αν είναι καταγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, συμπεριλαμβάνοντας και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ψηφιοποίησης και καταγραφής των γνωματεύσεών τους.
  • Επιπλέον, προβλέπεται η υλοποίηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε βασικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.

Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε επίσης ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο θα αφορά αρχικά 200 άτομα. Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει σε ανέργους να εγγραφούν στη ΔΥΠΑ και να λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη, ενώ δημιουργείται ένα Μητρώο Ειδικά Εκπαιδευμένων Διαμεσολαβητών, παρέχοντας στις επιχειρήσεις την απαραίτητη καθοδήγηση για την προσαρμογή των θέσεων εργασίας.

Σχετικά με το Πρόγραμμα “Αθηνά”, η Υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετείται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και ένα ψυχομετρικό εργαλείο ανιχνευτικού ελέγχου της γνωστικής λειτουργίας. Το πρόγραμμα, που παρακολουθείται από το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία και υλοποιείται σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού ολιστικού παιδαγωγικού πλαισίου για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτούς τους σταθμούς. Θα ακολουθήσει επιμόρφωση των παιδαγωγών και πιλοτική εφαρμογή του πλαισίου σε τουλάχιστον 90 σταθμούς από το 2ο τρίμηνο του 2025 έως τον Ιούνιο του 2026, πριν την καθολική εφαρμογή του.

Στο θέμα της προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή του 50% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (10.360.000 ευρώ), η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από τα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των επιδομάτων και με στόχο τη διαφάνεια στις κοινωνικές παροχές. Διασφάλισε ότι η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς εξασφαλίζει τη μέγιστη διαφάνεια, αποτρέπει την εκμετάλλευση των ευάλωτων και διασφαλίζει ότι τα επιδόματα κατευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων. Επιπλέον, το 85% των πόρων του προγράμματος θα διατεθεί για κίνητρα επιβράβευσης όσων χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα μέσω λοταρίας.

Η Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφερόμενη στο συνολικό έργο του Υπουργείου από την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 2023, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

  • Ενισχύθηκε η διοικητική υποδομή και ο προϋπολογισμός του Υπουργείου, μετατρέποντάς το σε έναν σύγχρονο μηχανισμό κοινωνικής πολιτικής με προϋπολογισμό 3,79 δισ. ευρώ για το 2025, αυξημένο κατά 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.
  • Παρουσιάστηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, ένα σχέδιο 20 δισ. ευρώ στηριγμένο σε 5 άξονες με περισσότερες από 100 δράσεις.
  • Θα δημιουργηθούν 13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης και το Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα διασφαλίσει την παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων.
  • Υλοποιείται ένα διευρυμένο πλέγμα προγραμμάτων στέγασης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με κορωνίδα το πρόγραμμα “Σπίτι μου” και το βελτιωμένο “Σπίτι μου ΙΙ” για 30.000 δικαιούχους, καθώς και την επαναλειτουργία της πλατφόρμας “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” με αναβαθμισμένα κίνητρα.
  • Η αποϊδρυματοποίηση προχωρά με την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, διπλασιασμό των επιδομάτων για παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ και σημαντική αύξηση για παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, καθώς και τη δημιουργία 70 νέων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους 15-26 ετών.
  • Το πρόγραμμα “Πρώιμη Παρέμβαση”, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην κάλυψη 2.500 παιδιών 0-6 ετών με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές.<