Υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία η οδηγία για τους κατώτατους μισθούς

Η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε πρόταση προς την αντιπολίτευση να επιλέξει αν επιθυμεί τη δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ, ή αν είναι υπέρ της κατάργησής του και της δυνατότητας μείωσης του μισθού μέσω συμφωνιών μεταξύ κοινωνικών εταίρων. Αυτή η δήλωση ήρθε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου που αφορά την «ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας» για επαρκείς κατώτατους μισθούς, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέτειναν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί παραπλανητική επικοινωνιακή στρατηγική, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο λόγω της εσφαλμένης ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας. Υπογράμμισαν την ασαφή φύση των οικονομικών κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει ο αλγόριθμος για τον καθορισμό των αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Μοναδικοί υποστηρικτές του νομοσχεδίου υπήρξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, ψήφισαν κατά και επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα.

«Στην Ολομέλεια θα αποσαφηνιστεί γιατί οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν την ύπαρξη ενός δικτύου ασφαλείας για τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και άνω, αφήνοντας στους κοινωνικούς εταίρους τη διαχείριση περαιτέρω αυξήσεων», δήλωσε η Υπουργός, αναφέροντας τα ερωτήματα που προκύπτουν εάν υπό τη συλλογική σύμβαση εργασίας προκύψει χαμηλότερος μισθός ή αν ο κατώτατος μισθός καταργηθεί με αποτέλεσμα συμφωνία στα 800 ευρώ.

Η κα. Κεραμέως περιέγραψε προηγούμενες διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους ως εξαιρετικά λεπτομερείς και αυστηρά ειλικρινείς, καλώντας την αντιπολίτευση να αποφύγει τον λαϊκισμό και να αναγνωρίσει τη θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα