Υπερψηφίστηκε από την επιτροπή ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας με βελτιώσεις από τον Ιωάννη Μπούγα

Το νομοσχέδιο για τις «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» φέρνει σημαντικές αλλαγές στη δικαστική διαδικασία και τη ρύθμιση των πλειστηριασμών, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ψηφισμένες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με θετική ψήφο από τη Νέα Δημοκρατία. Το νομοθέτημα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τροποποιήσεις για τη δημοσίευση διαθηκών, καθώς και επαναπροσδιορισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ανακοπές κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Κριτική και επιφυλάξεις από την Αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥ και ΝΙΚΗ κράτησαν επιφυλάξεις για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Η κριτική εστιάστηκε κυρίως στις νέες ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, που θεωρούνται ότι διευκολύνουν τα funds και τις τράπεζες εις βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών.

Βελτιώσεις και δεσμεύσεις από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα εμπλουτιστεί με προτάσεις κομμάτων και φορέων, ενώ αναγγέλλει νέες σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές. Σημείωσε, επίσης, ότι η εφαρμογή του νομοθετήματος θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η σκέψη να επιτραπεί σε οποιονδήποτε πιστοποιημένο συμβολαιογράφο σε όλη την ελληνική επικράτεια να διενεργεί πλειστηριασμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συγκέντρωσης των πλειστηριασμών στην Αθήνα.

Νέο πλαίσιο για τις αναγκαστικές εκτελέσεις και τους πλειστηριασμούς

Επισημάνθηκε ότι οι δικαστές θα έχουν πλέον δεσμευτικές προθεσμίες για την έκδοση αποφάσεων ανακοπής, κάτι που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα εξασφαλίσει καλύτερη προστασία για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, ο χρόνος έκδοσης της απόφασης προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για έφεση.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη διαφάνειας μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προσβάσιμων σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαδικαστικά μέτρα

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι οι διατάξεις δεν μειώνουν τις εγγυήσεις για τους πολίτες, αλλά αντίθετα επιχειρούν να οργανώσουν τις διαδικασίες και να διασφαλίσουν την έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων. Ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να καλέσει μάρτυρες και τους διαδίκους για την πλήρη έκδοση κρίσης.

Επιπλέον, οριστικοποιήθηκε η συνεργασία με τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων για την επίσπευση των εκκρεμοτήτων, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος.

Η διεξαγωγή πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα και εξέλιξη του πλαισίου

Το ισχύον σύστημα παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, κυρίως με το 70% των πλειστηριασμών να συγκεντρώνονται στην Αθήνα, ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις και ανεπάρκειες από πλευράς συμβολαιογράφων, ειδικά στην επαρχία, στην κατάρτιση των πινάκων διανομής πλειστηριάσματος.

Η νέα ρύθμιση δίνει έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη διαφάνεια των διαδικασιών, ώστε να μην ανακόπτεται η ροή της δικαιοσύνης και να αποκαθίστανται οι ισορροπίες μεταξύ επισπευδόντων και οφειλετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

δειτε ακομα

δειτε ακομα