Βουλή: Προκλήσεις και Νομοσχέδια του 2024

Η κοινοβουλευτική χρονιά του 2023 ολοκληρώνεται, ύστερα από έντονες πολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις. Μέσω διπλών εκλογών, προέκυψε μια Βουλή με νέα δεδομένα, αφού η σύνθεση της περιλαμβάνει εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες. Το 2024 φέρνει μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια και πολιτικές αντιπαραθέσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις ήταν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην ίδρυση της Νέας Αριστεράς, ενώ συγκρούσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών περιόρισαν τη δύναμη της Κ.Ο. του Βασίλη Στίγκα σε μόλις 5 βουλευτές, εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων και κατηγοριών για εξωτερικές παρεμβάσεις.

Γάμος Ομόφυλων Ζευγαριών

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει τη ισχυρή πολιτική στήριξή της για να προχωρήσει στο νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με ευρεία πλειοψηφία, αν και προκάλεσε αναταραχές εντός της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, 51 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν το υποστήριξαν, σχηματίζοντας ένα μέτωπο αμφισβήτησης που οδήγησε σε κόντρες στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή η κατάσταση σηματοδότησε και τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόλις λίγους μήνες μετά, ο πρώην Πρωθυπουργός διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία λόγω κριτικής του σε εθνικά ζητήματα.

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Τον Μάρτιο, η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το σχέδιο συνδέθηκε με την πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ωστόσο, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαπίστωσε δυσκολίες στην αξιολόγηση της νομιμότητας της αναθεώρησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την αναθεώρηση χωρίς μια συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας διάταξης. Τελικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να καταψηφίσει, προκαλώντας έτσι προβλήματα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με την περίπτωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου να ξεχωρίζει.

Εξεταστική Επιτροπή για την Τραγωδία στα Τέμπη

Στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία επικέντρωσε το πόρισμα σε ανθρώπινα λάθη, κυρίως του σταθμάρχη, ενώ απέφυγε να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ, σχετικά με παραποιήσεις συνομιλιών μηχανοδηγών, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που προήλθαν από τις συνεδριάσεις, οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να προτείνει πρόταση δυσπιστίας, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Τελικά, η κυβέρνηση εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη της Βουλής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα