Η κοινοβουλευτική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε είχε σημαντικές εξελίξεις που καθόρισαν τους πολιτικούς συσχετισμούς και ανέδειξαν μια σειρά από προκλήσεις για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το 2025 φέρνει νέες υποχρεώσεις για τη Βουλή, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.
Ο χρόνος του 2024 ήταν γεμάτος προκλήσεις, με πολλά νομοσχέδια και πολιτικές αντιπαραθέσεις να κυριαρχούν στη συζήτηση, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, είδαμε την ιστορία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς και την αποδυνάμωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν μόλις 5 βουλευτές λόγω σοβαρών καταγγελιών που αφορούσαν τη Greek Mafia και τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.
Προώθηση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Αφού καθόρισε την πολιτική της ηγεμονία, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά συναντήθηκε με έντονη αντίσταση εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 51 βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Οι βουλευτές αυτοί αποτέλεσαν τη «μαγιά» για την αμφισβήτηση σημαντικών κυβερνητικών επιλογών, όπως η φορολογία και η οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Στις αρχές Μαρτίου, η Βουλή ψήφισε το νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία ξένων πανεπιστημιακών παραρτημάτων στην Ελλάδα. Αυτή η συζήτηση άνοιξε και την αναγκαιότητα μιας συνταγματικής αναθεώρησης, αναθεωρώντας το αμφιλεγόμενο άρθρο 16.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και προβληματισμούς, ακόμη και στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, η οποία φάνηκε διστακτική στη διατύπωση καθαρής θέσης σχετικά με τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της διαδικασίας ήταν η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υποστηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16, αν δεν υπήρχε προϋπόθεση συμφωνίας για το ενδεχόμενο περιεχόμενο της αναθεώρησης.
Η Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών
Μέσα στον Μάρτιο, η εξεταστική επιτροπή που διερεύνησε την τραγωδία των Τεμπών ολοκλήρωσε την εργασία της. Στις 20 Μαρτίου παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εστίαζε στην πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, χωρίς να αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Λίγες ημέρες αργότερα, υπό την πίεση αποκαλύψεων σχετικά με τις συνομιλίες των μηχανοδηγών στην τραγωδία, η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕΑΡ και την Πλεύση, αν και δεν διέθετε τους 50 βουλευτές που απαιτούνταν. Στις 28 Μαρτίου, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές.