Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να άρει την βουλευτική ασυλία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η απόφαση αυτή, που έτυχε πλειοψηφίας, σχετίζεται με κατηγορίες για σοβαρή διατάραξη δικαστικών διαδικασιών και αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, κατά την περίοδο από 2.2.2024 έως 16.5.2024, ενώ επέβλεπε τη δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Ειδικότερα, για τις φερόμενες παραβάσεις των άρθρων 98 παρ.1 και 168 του Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη σοβαρή διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων και την επιρροή σε δικαστικούς, 225 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, ενώ 57 καταψήφισαν, και υπήρξε μία ψήφος «παρών».
«Η ποινική αυτή δίωξη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτελεί πολιτική στοχοποίηση με σκοπό την υπονόμευση της κοινωνικής της δράσης», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματός της, Ελένη Καραγεωργοπούλου.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται πολιτική στοχοποίηση και ότι η άρση της ασυλίας είναι δικαιολογημένη, καθώς οι ενέργειες της κ. Κωνσταντοπούλου αφορούν την ιδιότητά της ως δικηγόρος.
Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι στοχοποιείται λόγω της κοινωνικής και ακτιβιστικής της δράσης και ότι, παρόλο που θεωρεί την δίωξη πολιτική, δεν επιθυμεί να επικαλεστεί την ασυλία της.
Παράλληλα, η Ολομέλεια άρθηκε την ασυλία και του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, ύστερα από μήνυση που δέχτηκε από γιατρούς του Αττικού νοσοκομείου, σχετικά με κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο Καλλιάνος προέτρεψε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα του.
Η Ολομέλεια επίσης αποφάσισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, με 247 ψήφους υπέρ και 36 κατά, καθώς και του Μπαράν Μπουρχάν, με 248 ψήφους υπέρ, 34 κατά και μία «παρών». Οι υποθέσεις αυτές αφορούν εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου.