Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορετικές πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών, εστιάζοντας στις κατηγορίες περί συγκάλυψης και στις πολιτικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει. Σχολιάζοντας τα πρόσφατα συλλαλητήρια για την υπόθεση, τόνισε ότι, παρότι υπάρχει ένα κοινό αίτημα, οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν διαφορετικούς λόγους για να διαδηλώνουν.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις για τα Τέμπη, ο Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μετρήσεις που υποδεικνύουν πως ένα σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης, ακόμη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί ότι έχει γίνει προσπάθεια συγκάλυψης. Ωστόσο, ο ίδιος διαφώνησε κάθετα με αυτή την άποψη.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι όσοι πιστεύουν ότι έχει γίνει συγκάλυψη κάνουν λάθος. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί σκόπιμα μια σύγχυση γύρω από το θέμα της συγκάλυψης, μετακινώντας συνεχώς τους στόχους της κριτικής. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ενημερώσει και να πείσει τους πολίτες, ακούγοντας τις ανησυχίες τους και εξηγώντας τους γιατί κάποιες αντιλήψεις μπορεί να είναι εσφαλμένες. Αυτή, όπως είπε, είναι η διαλεκτική σχέση στη δημοκρατία.

Στη συνέχεια, ο Μάκης Βορίδης ανέλυσε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατηγορία της συγκάλυψης, η οποία επικεντρώνεται σε έναν υποτιθέμενο λαθρέμπορο, φίλο του Πρωθυπουργού, και σε ένα φορτίο που φέρεται να σχετίζεται με την τραγωδία. Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη αυτού του φορτίου και του λαθρεμπόρου, ούτε για οποιαδήποτε σχέση τους με την κυβέρνηση, ωστόσο, η αντιπολίτευση τα θεωρεί δεδομένα.

Παρά τις πιέσεις, ο Μάκης Βορίδης διεμήνυσε ότι “το σχέδιο δεν θα περάσει”, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στο Κοινοβούλιο και στις εκλογές. Προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ώστε να λάβουν τις απαντήσεις που επιθυμούν.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο υπουργός τόνισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ενέργεια και οι αμυντικές δαπάνες, και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα, συζητάμε για είκοσι ημέρες μόνο για την υπόθεση των Τεμπών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι, σε σχέση με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές, “ένα ατύχημα, ναι, είναι μικρό”. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υποβαθμίζει τη σημασία του δυστυχήματος, αλλά θεωρεί ότι η συζήτηση για τα αίτια του δεν πρέπει να επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα.

Σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για την Μαρία Καρυστιανού, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: “Σέβομαι απόλυτα την κ. Καρυστιανού ως μητέρα που έχει χάσει το παιδί της και αναγνωρίζω τον θεσμικό της ρόλο ως πολιτικού ενάγοντος στην ποινική δίκη.”

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η κυρία Καρυστιανού κάνει και πολιτικές τοποθετήσεις σχετικά με την Δικαιοσύνη, εκφράζοντας ακραίες απόψεις και θέτοντας πολιτικά ζητήματα, στα οποία ο ίδιος οφείλει να απαντήσει. Επεσήμανε, επίσης, ότι το αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή αφορά παράβαση καθήκοντος πλημμεληματικού χαρακτήρα για τη σύμβαση 717.