Το κύριο θέμα της συνομιλίας του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» ήταν η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία δύο μαρτύρων που σχετίζονται με την υπόθεση “Novartis”. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «εξαιρετικά σημαντική» από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «υπήρξε αξιολόγηση των στοιχείων που παρείχαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες». Υπογράμμισε τη σημασία να υπάρχουν κανόνες που να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των μαρτύρων και αναφέρθηκε σε αλλαγές του νομικού πλαισίου που υλοποιήθηκαν επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. «Προτού αυτή η αλλαγή πραγματοποιηθεί, υπήρχε απόλυτη προστασία» υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η άρση της προστασίας υποδηλώνει μια δύσκολη κατάσταση, όπως το αν οι μάρτυρες δεν πρόσφεραν ουσιαστικές πληροφορίες ή παρέδωσαν ψευδείς καταθέσεις. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να καταργηθεί η διαδικασία προστατευμένων μαρτύρων, αλλά τόνισε την ανάγκη για αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις ψευδομαρτυρίας).
Επίσης, προχώρησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τους μάρτυρες, όπως το γιατί επέλεξαν να καταθέσουν ψευδή στοιχεία σχετικά με γνωστά πολιτικά πρόσωπα, αναφερόμενος σε ονόματα όπως οι Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος και Γεωργιάδης. Αυτό το ζήτημα καταδεικνύει την αναγκαιότητα να διαλευκανθεί η υπόθεση τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στο ποινικό σκέλος, δήλωσε ότι οι μηνύσεις κατά των μαρτύρων έχουν ήδη κατατεθεί και ότι τους περιμένουν ερωτήσεις κατά την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Όσον αφορά το πολιτικό μέρος, η ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία εξετάζει την ίδρυση εξεταστικής επιτροπής επαναλήφθηκε, με τον Μ. Βορίδη να αναφέρει: «Θα το εξετάσουμε», επισημαίνοντας την ανάγκη πολιτικής διαδικασίας για την έρευνα της υπόθεσης.
Περνώντας στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς είναι κεντρική φιγούρα της ΝΔ» και εξέφρασε την επιθυμία οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις να έχουν πάντα εποικοδομητικό χαρακτήρα.
Τέλος, κλήθηκε να απαντήσει εάν βουλευτής της συμπολίτευσης μπορεί να αρνηθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, προς το οποίο αντέτεινε ότι πρόκειται για «μια σπουδαία πολιτική διαδικασία». Ελπίζει, πάντως, να μην προκύψουν τέτοιες περιπτώσεις, καθώς θα συνιστούσαν μεγάλο πολιτικό γεγονός.