Βορίδης: Επιτακτική η Επιστροφή Μεταναστών για να Υπάρξει Σοβαρή Μεταναστευτική Πολιτική

Ισχυρό μήνυμα για αυστηρή μεταναστευτική πολιτική έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, από το Κάιρο, εστιάζοντας στις αποτελεσματικές επιστροφές και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Αυστηρή Πολιτική Επιστροφών για Αποτελεσματική Μετανάστευση

Ο κ. Βορίδης, στην παρέμβασή του στη 2η Υπουργική Διάσκεψη της Διαδικασίας του Χαρτούμ, τόνισε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να είναι συνολική και ρεαλιστική, υπογραμμίζοντας πως οι μηχανισμοί επιστροφών είναι θεμελιώδεις για ένα αξιόπιστο μεταναστευτικό σύστημα.

Όπως επεσήμανε, οι επιστροφές αποτελούν βασικό πυλώνα για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πλαισίου μετανάστευσης και ασύλου. «Η Ελλάδα στηρίζει τη στρατηγική των επιστροφών και ενθαρρύνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε.

Νόμιμη Μετανάστευση και Διμερής Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου

Έμφαση δόθηκε στη σημασία της νόμιμης και οργανωμένης μετανάστευσης, με τον κ. Βορίδη να προτείνει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ως πρότυπο διμερούς συνεργασίας. Η νομιμότητα, ο έλεγχος και το αμοιβαίο όφελος αποτελούν τα θεμέλια μιας θετικής προσέγγισης στη μετανάστευση, σύμφωνα με τον Υπουργό. “Δεν υπάρχει καμία ανοχή στις παράνομες πρακτικές των διακινητών,” τόνισε.

Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Αναφερόμενος στο Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση, με δίκαιη κατανομή ευθυνών και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η εξωτερική διάσταση του Συμφώνου πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά μέσω συνεργασιών με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερη θεωρία και περισσότερη δράση. Απαιτούνται δεσμευτικές και μετρήσιμες συνεργασίες, όχι γενικές διακηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επαφές και Συνεργασίες με Αιγύπτιους Αξιωματούχους και Ευρωπαίους Εταίρους

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Βορίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελατί, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ναμπίλ Χαμπάσι, τον Υπουργό Εργασίας, Μοχάμεντ Γκόμπραν, και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ.

Σε αυτές τις συναντήσεις, συζητήθηκε η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας κινητικότητας, με έμφαση στην απασχόληση Αιγυπτίων εργαζομένων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας και των κατασκευών. Επίσης, συμφωνήθηκε η ενίσχυση του συντονισμού για την αύξηση του ρυθμού των επιστροφών παράνομων μεταναστών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα