Η αύξηση περιστατικών βίας ανάμεσα σε ανηλίκους έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως μαρτυρούν πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίθεση μαθητή με μαχαίρι σε συμμαθητή του και η επιθετική ενέργεια ενός άλλου ανηλίκου κατά του διευθυντή του σχολείου, όταν αυτός ενημέρωσε τους γονείς του για τη συμμετοχή του στην κατάληψη. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση συνολικά σε κατάσταση επαναξιολόγησης των υφιστάμενων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το θέμα της αυξανόμενης παραβατικότητας στις νέες ηλικίες θα τεθεί επιτακτικά, καθώς οι εγκληματικές συμπεριφορές γίνονται ολοένα και πιο συχνές εντός και εκτός των σχολικών χώρων.
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως η πολιτεία πρέπει να αντιδράσει άμεσα, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, οι συλλήψεις ανηλίκων έχουν φτάσει τις 9.000, αυξημένες σε σχέση με τις 6.150 του προηγούμενου έτους την ίδια περίοδο.
Η παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει αυξητική τάση σε πολλές περιοχές, με το Νότιο Αιγαίο να καταγράφει αύξηση 233% στα περιστατικά βίας στις μικρές ηλικίες. Ακολουθούν η Κρήτη με 92%, η Αττική με 48% και η Πελοπόννησος με 39%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξετάζει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, που θα περιλαμβάνουν αυστηρές ποινές και επιβολή προστίμων στους γονείς, καθώς και αναμορφωτικά μέτρα για ανηλίκους ηλικίας 12 έως 15 ετών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι ανήλικοι συμμετέχουν σε σκηνές βίας μέσω κοινωνικών δικτύων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευθύνη των γονέων σχετικά με τις παράνομες πράξεις των παιδιών τους, με προτάσεις που στοχεύουν στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, το οποίο αυτή τη στιγμή περιορίζεται σε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για παραμέληση ανηλίκου.
Η σημασία της αναθεώρησης του άρθρου 360 του Ποινικού Κώδικα, που σχετίζεται με την ευθύνη των γονέων σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών τους, είναι αισθητή, με ποινές φυλάκισης που φτάνουν το ένα έτος.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, εντοπίζοντας την «ρίζα» του προβλήματος στη γονική φροντίδα. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηροποίηση ποινών τόσο για γονείς όσο και για παιδιά, προτείνοντας μια κατάλληλη ποινική προσέγγιση για ανηλίκους.
Επιπλέον, η εφαρμογή αναμορφωτικών μέτρων για ηλικίες 12 έως 15 ετών θα μπορούσε να περιλαμβάνει χρηματικές ποινές και αποζημιώσεις για τους γονείς, χωρίς δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις μη αποπληρωμής.
Ακόμα, για τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή ενός νέου μέτρου προστασίας για ανήλικα θύματα βίας, με την ενεργοποίηση της εφαρμογής “Save Youth”. Μέσω αυτής της εφαρμογής, τα παιδιά σε κίνδυνο θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν ένα κουμπί ανάγκης.