Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αντέτεινε στην προχθεσινή δήλωση της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την αντιπαράθεση του Παύλου Γερουλάνου με τον Νίκο Ρωμανό, εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.
«Η βασική θέση του κ. Γερουλάνου στη συζήτηση με τον κ. Πελαγίδη ήταν να προταθεί το τραπεζικό σύστημα να πιεστεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και όχι να καταλήξει να είναι μια πηγή υπερκερδών», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Θύμισε τις δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ: πρώτον, για την επιβολή έκτακτης φορολογίας 5% στα κέρδη των τραπεζών και δεύτερον, για τις αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες και χρεώσεις.
«Η φορολογία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πίεσης, και σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων υπερκερδών, το 5% είναι μια προσεγμένη παρέμβαση για να σταλεί ένα μέρος της αυξημένης κερδοφορίας στην έκτακτη στήριξη κοινωνικών ομάδων», τόνισε με έμφαση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανάγκη να καταρρίψουμε την πλέον υφιστάμενη “καρτελοποίηση” στην δανειοδότηση, καθώς σήμερα οι τράπεζες ακολουθούν ομοιόμορφες καθορισμένες πρακτικές. «Ακόμη υπάρχει μια σειρά συμβάσεων με όρους που έχουν κριθεί παράνομοι από τα δικαστήρια. Ζητήσαμε να νομοθετηθεί ότι οι όροι που είναι ευνοϊκοί μόνο για τις τράπεζες είναι άκυροι, ακόμη και αν μειωθεί το euribor», εξήγησε, προσθέτοντας κριτική προς την κυβέρνηση για την προώθηση «μισών αληθειών» στα φορολογικά ζητήματα, ώστε να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Σημείωσε επίσης: «Η κυβέρνηση έχει πράγματι μειώσει τη φορολογία για τα μεγάλα μερίσματα, τις επιβαρύνσεις στα εφοπλιστικά κεφάλαια και τα πολύ μεγάλα ποσά στις γονικές παροχές. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και οι μισθοί δεν αυξάνονται, οι μεσαίοι πολίτες επιβαρύνονται περισσότερο φορολογικά».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι «δεν προγραμματίζουμε καμία αλλαγή στο όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Για να διεξαχθεί η εκλογική μάχη σε ισότιμους όρους, οι κανόνες δεν πρέπει να αλλάζουν κατόπιν εορτής, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός».
«Παραμετρικές αλλαγές, όπως η σκέψη να μπορεί και οι εκλογικοί συνασπισμοί να παίρνουν μπόνους εδρών, είναι κάτι που συζητάμε θετικά. Όμως, για οποιαδήποτε αλλαγή που θα αλλοιώσει την εκλογική διαδικασία, όπως π.χ. η αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού εισόδου στη Βουλή, δεν έχουμε καμία διάθεση να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε: «Αυτή είναι μια κατεξοχήν συναινετική θέση και δεν είναι ζήτημα στο οποίο οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αφιερώνονται αποκλειστικά για να διαφωνήσουν. Εμείς έχουμε ήδη υποδείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το κατάλληλο πρόσωπο. Αν προταθεί κάποιος από την κεντροαριστερά που μπορεί να συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη πολιτική σταθερότητα, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε».