«Εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να χάνει την ικανότητά της να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική της αυτονομία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες… Το μέλλον που μας περιμένει διαγράφεται δύσκολο. Σε αυτή την περίοδο αυξανόμενης ανασφάλειας και μετασχηματισμού των δημοκρατικών αξιών, οι αυταρχικοί ηγέτες ξαναπαίρνουν τα σκήπτρα. Ο αντίκτυπός τους στον κόσμο και στην Ευρώπη θα είναι ολέθριος», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Liberation.
Σαράντα χρόνια από τη θητεία του, «η Αριστερά πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Το 2015 η Ελλάδα είδε τη νίκη της με δυνάμεις των μεσαίων και κατώτερω στρωμάτων που κοινώνησαν γύρω από ένα κοινωνικό όραμα. Ενάντια στον φόβο, οφείλουμε να προτάξουμε ένα ισχυρό μήνυμα, στηριγμένο στις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, κάτι που προσωπικά προσπαθώ να ενισχύσω μέσω του Ινστιτούτου που έχω ιδρύσει», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, ο Τσίπρας σχολίασε, «οι αυταρχικές κυβερνήσεις, που παλιά ελέγχονταν μέσω στρατού και λογοκρισίας, πλέον προχωρούν με πιο λεπτούς μηχανισμούς, όπως είναι η παραπληροφόρηση και η διάδοση ψευδών ειδήσεων…».
Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε πως «η Αριστερά στην ΕΕ και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική οπισθοδρόμηση. Διανύουμε μια συντηρητική μεταστροφή, όπου δεξιές αντισυστημικές τάσεις κυριεύουν τη διεθνή σκηνή. Πολλές εξελίξεις, όπως η εκλογή Τραμπ και η άνοδος της Λεπέν, αποδεικνύουν αυτή τη στροφή. Η παραδοσιακή Δεξιά υιοθετεί θεσμισμένες ακροδεξιές ρητορικές, ειδικά στα θέματα μετανάστευσης», τόνισε, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα βίωσε εξαιρετική πίεση από κάποιες κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη. Κάποιοι, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξαν τις ευθύνες στην Ελλάδα, ίσως για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες στην οικονομία της Ευρώπης. Η κρίση της Ευρώπης δεν οφείλεται στην Ελλάδα, αλλά στις τράπεζές της».
Σημείωσε επίσης ότι «η ανταπόκριση των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι σε αριστερές κυβερνήσεις είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που δείχνουν στις ακροδεξιές κυβερνήσεις». Ο Τσίπρας αποκάλυψε ότι «οι δανειστές ζήτησαν μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη ή αναδιάρθρωση του χρέους».
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, είπε, «η στρατηγική του δημοψηφίσματος αποσκοπούσε να εστιάσει την προσοχή στην κρίση, με σκοπό ένα ισχυρό σοκ. Ανάμεσα στην αλληλεγγύη των πολιτών και τον κίνδυνο αποβολής της χώρας από την Ευρωζώνη, η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε δύο κομβικά ζητήματα:. Αυτή η θέση μας βοήθησε να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα με την Κομισιόν που, παρά τα σφιχτά μέτρα, προσέφερε τριετή χρηματοδότηση και την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική συνέπεια της χώρας», επεσήμανε.
Καταλήγοντας, ο Τσίπρας τόνισε, «η Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια έχει επιτύχει τη μετάβαση στη δημοκρατία, αλλά έχει αποτύχει στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προέκυπταν για έναν βιώσιμο εκσυγχρονισμό, ιδιαίτερα μετά την ένταξή μας στην ΕΕ».
«Με τον Φρανσουά Ολάντ, που με στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργήσαμε τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου στην ΕΕ. Υπογράψαμε διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων. Κατά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνεργαστήκαμε πρόσφατα και με την Άνγκελα Μέρκελ», υπενθύμισε, καταλήγοντας ότι «η Ιστορία συνήθως γράφεται από τους νικητές, αλλά ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κρίση της Ελλάδας και ποιος εργάστηκε για την ανόρθωσή της; Αυτές είναι κρίσιμες ερωτήσεις και τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα», κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.