Υπέρ μιας στρατηγικής για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας, που παράλληλα θα ενισχύσει την κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, τάχθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που οργανώθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Βήμα.
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στις προοδευτικές δυνάμεις και αναφέρθηκε στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «ο στόχος είναι να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια», αφήνοντας υπονοούμενα για τις απόψεις του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά. «Ακούω κάποιους να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία, επειδή τη θεωρούν πειρατή», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό κρύβει προθέσεις που απομακρύνουν τη σταθερότητα» στην περιοχή, κάνοντας μια αναφορά στην υποκρισία όσων δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε αυτόν τον διάλογο όταν είχαν την εξουσία.
«Τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα»
Ο πρώην Πρωθυπουργός παρουσίασε τρεις στρατηγικές, ξεκινώντας από την πρώτη που περιγράφει ως «αναβλητικότητα». «Σε αυτήν την περίπτωση, προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε, χωρίς να τολμούμε να προχωρήσουμε σε μια λύση», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα». Υπενθυμίζοντας τις μεγάλες κρίσεις που έχουν ανακύψει κάθε δέκα χρόνια, πρόσθεσε ότι «δεν συμφωνώ με τη λογική του να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε λύση». Αντίθετα, οραματίστηκε την τρίτη στρατηγική ως έναν τρόπο που θα έχει «αρχή, μέση και τέλος» και θα στοχεύει στην ανάπτυξη της χώρας, με το διεθνές δίκαιο ως σύμμαχο.
3 «κόκκινες γραμμές» για τη Χάγη
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρέπει να πάμε στη Χάγη με τις κόκκινες γραμμές», που περιλαμβάνουν:
- Πρώτον, το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών μας.
- Δεύτερον, την ασφάλεια των νησιών μας – δεν μπορεί να τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης.
- Και τρίτον, την ενότητα του Αιγιακού χώρου.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε με εμπειρογνώμονες σε επίπεδο υπουργών, κάτι που με ανησυχεί. Δεν είναι σωστό να διαπραγματευόμαστε μόνο με τους εκάστοτε εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά η χώρα οφείλει να διαπραγματεύεται με υπουργούς», σημείωσε.
12 μίλια πριν τη Χάγη
Ωστόσο, τόνισε ότι «πριν πάμε στη Χάγη, πρέπει να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «όσοι υποστηρίζουμε τη Χάγη, πρέπει να έχουμε μια στρατηγική για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στη Χάγη», προτείνοντας ότι η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με αυτήν. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο σε 12 μίλια είναι επιτακτική. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας για τα χωρικά μας ύδατα πριν προχωρήσουμε στη Χάγη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη γνώση, διαφάνεια και κοινή αντίληψη ότι «ο στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τη χώρα, ενώ διατηρούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Θεσμικός ευτελισμός του ΠτΔ
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η συζήτηση για ονόματα και χαρακτηριστικά προσώπων υποβαθμίζει τον θεσμό αυτόν, πόσο μάλλον όταν αυτό το αφήνουν να συμβαίνει οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί». Προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «παραδεχτεί αυτοκριτικά ότι έκανε λάθος στην πρόταση και στα καθήκοντά της». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι «ο ευτελισμός του θεσμού προέρχεται από την αναθεώρηση του ρόλου του». Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι υπουργός» και ότι η εκλογή νέου Προέδρου ενέχει συμβολισμό. Αν δεν μπορεί το κυβερνών κόμμα να έχει την πλειοψηφία και αναζητά δανεισμένες ψήφους από άλλα κόμματα, αυτό, όπως δήλωσε, είναι ένα σοβαρό ζήτημα.