Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σηματοδοτούν το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με έμφαση στην προσέλκυση νέων και την προστασία των τοπικών προϊόντων.
Ενίσχυση του Αγροτικού Τομέα με Νέους και Δίκαιη Ανταμοιβή
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε την ανάγκη για μέτρα που θα ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, πέρα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κριστόφ Χάνσεν, επεσήμανε ότι “χωρίς νέους, δεν υπάρχει μέλλον στον τομέα“.
Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε τη σημασία της εξασφάλισης δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, δεδομένης της ευαλωτότητάς τους στις γεωπολιτικές αναταραχές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η ενίσχυση των εργαλείων αντιμετώπισης κινδύνων κρίνεται απαραίτητη.
Η Ακμάζουσα Ύπαιθρος ως Κλειδί για την Επισιτιστική Ασφάλεια
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της ακμάζουσας υπαίθρου στην επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την οικονομία. Ενώ η ΚΑΠ και η πολιτική συνοχής στηρίζουν τις αγροτικές κοινότητες, απαιτείται μια ολιστική, πολυτομεακή στρατηγική για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
Επισημάνθηκε ότι η μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδίως των νέων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δομικά θέματα της Ένωσης. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί μέτρα και χρηματοδότηση που υπερβαίνουν τα όρια της ΚΑΠ.
Προστασία της Ονομασίας “Μακεδονία”
Ο κ. Τσιάρας έθεσε επίσης ζήτημα σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, ιδίως όσον αφορά τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για τον οίνο από παραγωγούς των Σκοπίων.
Τόνισε ότι η ονομασία “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” αποτελεί προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για οίνους που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και έχει κατοχυρωθεί από το 2004. Δεδομένου ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διμερούς συμφωνίας. Η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.