Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημαντική δυναμική που μπορεί να έχει η ελληνική κτηνοτροφία, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να ενωθούν για να εξασφαλίσουν την προστιθέμενη αξία που αυτή μπορεί να αποφέρει, ιδίως στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Στόχος είναι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να αποκτούν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
«Αναλαμβάνω την προσωπική δέσμευση ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τα στελέχη του θα είναι υποστηρικτές της ανάπτυξης του κτηνοτροφικού τομέα, διασφαλίζοντας γόνιμο διάλογο και ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ. Πρέπει από κοινού να καταρτίσουμε και να εφαρμόσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο», δήλωσε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και τις Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές (COGREXPO S.A.), με θέμα «Συνεργατισμός και Προοπτικές Ανάπτυξης στην Κτηνοτροφία».
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι «αποκλειστικά στο χέρι μας» και αναφέρθηκε στις προκλήσεις του τομέα, υπογραμμίζοντας ότι μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες αποδυναμώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των παραγωγών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη σημασία των συνεταιρισμών και της συνεργασίας, αναφέροντας ότι «μόνο με αυτή τη λογική μπορούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες στην αγορά για τα προϊόντα μας, προάγοντας την προστιθέμενη αξία».
Αναφορικά με την κλιματική κρίση καθώς και τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, ενθάρρυνε την εγρήγορση προκειμένου να διασφαλιστεί βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα για τον κτηνοτροφικό τομέα.
«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι η προσέλκυση των νέων στον τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «χωρίς ανθρώπους, δεν επιτυγχάνουμε τίποτα». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να δώσει μια νέα ορμή στην Ελλάδα μας».
Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ζήτησαν οι ενισχύσεις να κατευθύνονται αποκλειστικά στους παραγωγούς και να υπάρξουν λύσεις για την απασχόληση των εργατών γης. Τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, συμπεριλαμβανομένων ενός τομεακού προγράμματος και προσιτών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ & Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων βόσκησης και τόνισε την ανάγκη για καλύτερη ανάλυση του κόστους παραγωγής.
Ο κ. Σατολιάς ανέφερε ότι ο ΑΓΣ Καλαβρύτων, με 60 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, κατέχει το 20% της αγοράς φέτας και περιλαμβάνει 1.200 παραγωγούς, παράγοντας 5.000 τόνους φέτας ετησίως. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα εξάγει πάνω από 85 τόνους φέτας, με αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς εξωστρέφειας. Ο τζίρος του ΑΓΣ ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, με κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις 13,5 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε εξέλιξη αναδεικνύουν τη δέσμευση του συνεταιρισμού για περαιτέρω ανάπτυξη.