Τρικυμία στη ΝΔ: Εσωκομματικές Αναταραχές

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχει πραγματική δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη διαπραγμάτευση εντός της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να ηγείται της διαδικασίας, καθώς από τη Λευκωσία έστειλε μήνυμα αντίστασης σε ενδεχόμενες εθνικές υποχωρήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την εμφάνισή του σε εκδήλωση στη Λευκωσία, εξέφρασε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι στο πλάι σας, μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται”. Η ηρεμία που αγγίζει την αποδοχή τετελεσμένων έρχεται πάντα με μεγάλα προβλήματα». Το μήνυμά του έγινε ακόμα πιο ηχηρό καθώς μιλούσε κατά τη διάρκεια του βραβείου «γυναίκα της χρονιάς».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, σχεδιάζεται συνεδρίαση του ΕΣΕΠ με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου, όπου θα εξεταστούν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν για μια μελλοντική συνάντηση στην Άγκυρα το 2025.

Μια από τις κύριες διαφορές που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, διαδικασία που σχετίζεται με τον καθορισμό των χωρικών υδάτων. Οι «σκληροί» της ΝΔ προειδοποιούν ότι το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, που ποτέ δεν έχει ασκηθεί, είναι αδιαπραγμάτευτο, υποδεικνύοντας ότι δεν αποδέχονται συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν τα 12 ναυτικά μίλια για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εστιάζουν στην εξωτερική πολιτική, με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να προβάλλονται ως υπερασπιστές του εθνικού δικαίου. Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ εκφράζει ανησυχία και είναι ικανοί να πειστούν από ισχυρές απόψεις. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας υιοθετεί πιο επιθετική ρητορική σε σχέση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε στοχοποιήσεις από την Άγκυρα.

Σχετικά με την κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο να βρει συμμάχους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, και η πολιτική αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει μια ήρεμη προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά. Ο υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Πολάκης καταγράφει επιθετική ρητορική στο ζήτημα της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η διαχείριση των ελληνοτουρκικών θεμάτων θα αποδειχθεί δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες συναίνεσης ούτε εντός της ΝΔ ούτε στη Βουλή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα