Το Υπουργείο Υγείας βάζει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, μία πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο. Η πρόοδος αυτή έρχεται σε μία εποχή που η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση τραυματισμών έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ.
Τα τροχαία ατυχήματα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες τραυματισμού και αναπηρίας στην Ελλάδα, με τις ηλικίες 18 έως 55 ετών να πλήττονται ιδιαίτερα. Μόνο κατά την τριετία 2021-2023, 1.843 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους μας, ενώ 1.764 έχουν υποστεί μόνιμες αναπηρίες από τροχαία ατυχήματα.
Το νομοσχέδιο προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία 18 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου I και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου I, όλα εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Παράλληλα, θα συσταθεί η Εθνική Επιτροπή Τραύματος για την αξιολόγηση των υποδομών και την εκπαίδευση του ειδικευμένου προσωπικού που θα συμμετάσχει στις ομάδες αντιμετώπισης τραυμάτων.
Τα Κέντρα και οι Σταθμοί Τραύματος θα κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα ανάλογα με τις υποδομές και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των τραυματιών. Το επίπεδο 1 αναφέρεται σε βαρύ τραύμα, ενώ το επίπεδο 2 καλύπτει περιστατικά μέτριας βαρύτητας.
Στην Αττική, τα Κέντρα Τραύματος Επιπέδου 1 θα βρίσκονται σε πέντε κεντρικά νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας και Αττικόν. Στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν τρία Κέντρα (Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου).
Για την ομαλή λειτουργία αυτών των Κέντρων, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον έντεκα διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Τα επίπεδα 3 και 4 θα περιλαμβάνουν Σταθμούς Τραύματος που θα είναι κυρίως οι Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία θα αναλαμβάνουν την αρχική αντιμετώπιση και διαχείριση των περιστατικών, και εν συνεχεία θα διαμεσολαβούν για την μεταφορά τους σε νοσοκομεία υψηλότερης ετοιμότητας.
Η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Τραύματος απαιτεί φυσικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και συστήματα εκτίμησης της σοβαρότητας των τραυμάτων.
Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια να μεταμορφώσουμε το ΕΣΥ. Σήμερα, ακόμα και με το εορταστικό κλίμα, εργαζόμαστε με στόχο το κοινωνικό συμφέρον και τη ριζική αναδόμηση του ΕΣΥ.
Θέτουμε το πρόγραμμα του @YpYgGR σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σήμερα, 28/12/2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:30.
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 28, 2024