Θεοδωρικάκος στο CERN: Η Ελλάδα ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνο Φουντά, κατά την επίσκεψή του στις κεντρικές εγκαταστάσεις του οργανισμού, όπου διεξάγονται οι εμβληματικές πειραματικές διαδικασίες.

Ο υπουργός συνοδευόταν από την υφυπουργό Ανάπτυξης, υπεύθυνη για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ζωή Ράπτη, και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσο Γαϊτάνη. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο πρέσβης Ιωάννης Γκίκας, επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Μετά την επίσκεψη, ο υπουργός δήλωσε: “Ευχαριστούμε θερμά τον γενικό διευθυντή για την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το τεράστιο έργο του CERN που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια. Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN, στηρίζει αποφασιστικά την ανάγκη διατήρησης της εξέχουσας θέσης του ως παγκόσμιου ηγέτη στην έρευνα της φυσικής υψηλών ενεργειών.”

Ο υπουργός επισήμανε τη σημαντική συμβολή της βασικής έρευνας του CERN στην ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία, καθώς και την εκπαίδευση χιλιάδων εξειδικευμένων μηχανικών και επιστημόνων που παρέχει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η διατήρηση του ηγετικού ρόλου του CERN είναι ζωτικής σημασίας, και για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την κατασκευή του μελλοντικού κυκλικού επιταχυντή, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, οι οποίες είναι ίδιες για όλα τα κράτη μέλη.

Γνωρίζουμε ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ, πρέπει να υποστηρίξουμε το CERN, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και στη διατήρηση της βιομηχανικής της βάσης.”

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα πειράματα του CERN, με περίπου 200 Έλληνες να εργάζονται εκεί σε διάφορες επιστημονικές θέσεις. Η ελληνική οικονομική υποστήριξη ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ και διαχειρίζεται από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα