Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφθηκε σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία παράγει απτά αποτελέσματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η επίσκεψη περιελάμβανε συνάντηση με το ερευνητικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων νέων επιστημόνων που εργάζονται στο κέντρο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνδυάσουμε την πρωτοπορία στην έρευνα και την καινοτομία με την προοπτική οι νέες Ελληνίδες και οι νέοι Έλληνες να ευδοκιμήσουν εδώ, δημιουργώντας οικογένεια και υλοποιώντας τα όνειρά τους στην πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Η δημιουργία ευκαιριών για τους νέους επιστήμονες αποτελεί κεντρικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη.

Ο Υπουργός τόνισε επίσης τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις της πιο ανταγωνιστικές, μέσω της δημιουργίας ποιοτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για την Ελλάδα, η οποία θα ενισχύσει την περιφέρειά μας και τα σύνορά μας, ανακόπτοντας παράλληλα την αστικοποίηση», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης.

Σημαντική Αναβάθμιση των Ερευνητικών Υποδομών

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων. «Πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων, με στόχο τη ριζική βελτίωση της εικόνας τους μέσα στην επόμενη διετία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρουσιάστηκαν σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», όπως:

  • Ένα ανοικτού κώδικα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο για την ελληνική γλώσσα, εκπαιδευμένο σε ελληνικά δεδομένα που περιλαμβάνουν περίπου 45 δισεκατομμύρια λέξεις. Αυτό το μοντέλο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για την ελληνική γλώσσα.
  • Ένα πρωτότυπο σύστημα ρομποτικής τηλεχειρουργικής που χρησιμοποιεί την απτική τεχνολογία, επιτρέποντας στους χειρουργούς να έχουν αίσθηση αφής κατά τη διάρκεια της επέμβασης, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την ασφάλεια.
  • Η πλατφόρμα Medical informatics, η οποία επιτρέπει την ανάλυση προσωπικών δεδομένων με ασφαλή τρόπο, συνδυάζοντας δεδομένα από διάφορα νοσοκομεία και βελτιώνοντας την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι ενεργές τεχνοβλαστοί του «Αθηνά» (Symbiolabs, OPIX, Avisense, Kyklos), καθώς και ο φορέας OpenAIRE, το Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική HERON, και οι δράσεις της Μονάδας Αρχιμήδης. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα AI Factories, αναδεικνύοντας τις προοπτικές και τις προκλήσεις που συνεπάγεται η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.