Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, σχετικά με την “καθυστέρηση εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις πιθανές επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα,” τόνισε ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει πως η ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) θα γίνει με τον δέοντα τρόπο, με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την ανάδειξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. “Είναι υψίστης σημασίας να κατανοήσουμε ότι η θάλασσά μας αποτελεί τον πλούτο και την ισχύ μας,” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την κρισιμότητα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την ελληνική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου. “Πρόκειται για μια διαδικασία με ιδιαίτερα σύνθετο και τεχνικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα, ως η μεσογειακή χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής, αντιμετωπίζει αυξημένες δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα. Υφίσταται υποχρέωση συμμόρφωσης προς την Οδηγία 2014/89/ΕΕ, και η χώρα έχει κριθεί υπερήμερη, με εκκρεμούσα δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία εκπόνησης, κατάρτισης και δημοσίευσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν συνδέεται με γεωπολιτικές αναφορές ή συζητήσεις με άλλες χώρες. Αφορά αποκλειστικά ένα τεχνικό ζήτημα εσωτερικής σημασίας,” ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού,” με τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων.

“Τα θέματα εθνικής κυριαρχίας έχουν οριστικά διευθετηθεί εδώ και έναν αιώνα και δεν σχετίζονται με ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού. Η Κυβέρνηση μεριμνά ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, να ασκούνται αποτελεσματικά,” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επιπλέον, τόνισε πως η διαδικασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή πολυπλοκότητα λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών ακτών, περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια. Η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

“Ανεξαρτήτως της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Ελλάδα θα διασφαλίσει ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός θα κατατεθεί με τον προσήκοντα τρόπο, θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και θα αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η θάλασσα μας είναι ο πλούτος και η δύναμή μας. Για τον λόγο αυτό, σας διαβεβαιώ ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό εντός εύλογου χρονικού πλαισίου,” κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.