Ενίσχυση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό προσκήνιο και προστασία του θαλάσσιου πλούτου, μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Εθνικό συμφέρον στην πράξη
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, τόνισε ότι η κυβέρνηση προστατεύει το εθνικό συμφέρον με δουλειά και σχέδιο, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά και γεωπολιτικά, θέτοντας παράλληλα το πλαίσιο προστασίας του θαλάσσιου φυσικού της πλούτου.
Ευρωπαϊκή Διάσταση στις Εθνικές Θέσεις
Η Ελλάδα παρουσιάζει χάρτες σύμφωνους με την ευρωπαϊκή οδηγία, όπου αποτυπώνονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτό το σημαντικό βήμα μεταφέρει τις εθνικές θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου. Η κίνηση αυτή δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση εναντίον τρίτων.
Διάλογος και Διεθνής Δικαιοδοσία
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στον διάλογο, είτε απευθείας μεταξύ των χωρών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, είτε μέσω της διεθνούς δικαιοδοσίας. Η Ελλάδα δεν φοβάται τη Χάγη, όπως ξεκάθαρα δήλωσε, προσκαλώντας την Τουρκία να συζητήσει και, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Πλήρης Επήρεια Νησιών και Ηπειρωτικής Ελλάδας
Ο νέος χάρτης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτυπώνει την ελληνική θέση περί πλήρους επήρειας των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η σύνθετη αυτή διαδικασία απαιτεί προσοχή, μελέτη και σύνεση, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και χιλιάδες νησιά.
Απάντηση στην Κριτική
Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε κρίμα να κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για “παρακολουθηματική” πολιτική, ειδικά από κόμματα που δεν τόλμησαν να συζητήσουν για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως η τωρινή κυβέρνηση έπραξε.
Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και την ενεργό δράση της Ελλάδας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.