Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, αποδίδοντας τιμές σε εν ενεργεία πρωθυπουργό, ενώ θα διακηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά στον τομέα της πολιτικής.
Ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ από τις 30 Ιουνίου 1996 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2004, και διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 18 Ιανουαρίου 1996 μέχρι τις 10 Μαρτίου 2004.
Μετά την πτώση της στρατιωτικής κυβέρνησης το 1974, υπήρξε στέλεχος-ιδρυτής του ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας διάφορες υπουργικές θέσεις λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του κόμματος.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996, διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Εξελέγη μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, εκπροσωπώντας τον «εκσυγχρονιστικό» προσανατολισμό με στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση και τη σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στις 30 Ιουνίου 1996 εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000, επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός.
Ως πρωθυπουργός, προώθησε μια μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, ενώ παράλληλα προχώρησε σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα. Στόχος του ήταν η οικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε. Η προεδρία του στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν χαρακτηρισμένη από την αναβάθμιση του λόγου του κόμματος, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, εφάρμοσε μέτρα λιτότητας για τη μείωση πληθωρισμού και εθνικού χρέους, ενώ προσπαθούσε και για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του υπήρξε η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.
Σακελλαροπούλου: Μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Η συνεισφορά του στον δημόσιο βίο της Ελλάδας βοήθησε σημαντικά στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας και συνείδησης. Ως Πρωθυπουργός, οραματίστηκε μια ισχυρή και ισότιμη Ελλάδα στην Ευρώπη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Συνέχισε λέγοντας: «Η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου ήταν καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δημοκρατικό ήθος και η αφοσίωσή του στη δημόσια σφαίρα τον συνόδευσαν σε όλη τη ζωή του. Αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη με σεβασμό, εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Δάφνη, και στις κόρες του».
Μητσοτάκης: Αποχαιρετώ με συγκίνηση
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, δήλωσε ότι ήταν μια προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην εξέλιξη της χώρας τα τελευταία χρόνια.
«Η παρακαταθήκη του για εκσυγχρονισμό παραμένει ζωντανή και σημαντική για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ανδρουλάκης: Νέοι ορίζοντες
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις κεντρικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, αφήνοντας πίσω του σπουδαία πολιτική κληρονομιά. Συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπογράμμισε ότι «η πρωθυπουργία του είχε σημαντική σφραγίδα επιτυχίας, όπως η είσοδος στην Ε.Ε. και τα μεγάλα έργα υποδομής που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη άνοιξαν νέους ορίζοντες στο ελληνικό κοινωνικό τοπίο, προσφέροντας προοδευτικές λύσεις σε καιρούς εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων».