Τέλος το ΤΧΣ: ΤΑΙΠΕΔ ενσωματώνεται στο Υπερταμείο σύμφωνα με Χατζηδάκη

Η συνένωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και η ταυτόχρονη κατάργηση του ΤΧΣ είναι γεγονός, με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, υπεγράφη και η σύμβαση συγχώνευσης του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΕΣΥΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικούς άξονες στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Αναφορικά με το ΤΧΣ, η απόφαση για την κατάργησή του προήλθε από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των διαδικασιών αποεπένδυσης από τις τράπεζες έχει ολοκληρωθεί, επιτυγχάνοντας του σκοπούς του. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΤΧΣ είχε προγραμματιστεί να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 2025. Ομοίως, το ΤΑΙΠΕΔ, που ανήκει πλήρως στο Υπερταμείο, έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος της αποστολής του, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για την καλύτερη οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 7

Σύμφωνα με το νόμο 5131/2024, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο, η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου περιλαμβάνει επίσης:

  • Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου, οι οποίες θα εξελιχθούν σε «μικρές ΔΕΗ», ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του 2019. Οι 8 θυγατρικές (Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και ΟΑΣΑ) αποκτούν δυνατότητες για ευέλικτες διαδικασίες και προσλήψεις, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
  • Τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως συμπαραστάτης σε άλλα funds, εστιάζοντας σε τομείς που χρήζουν στήριξης, όπως η πράσινη οικονομία, οι τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές και οι στρατηγικές πρώτες ύλες.
  • Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης για το Υπερταμείο, με τη σύσταση του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, αντικαθιστώντας το Εποπτικό Συμβούλιο, μια αλλαγή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα