Διαφορετικές Στρατηγικές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Διεύρυνση του Πολιτικού Χάσματος;
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χαράσσουν ξεχωριστές πορείες, μια κατάσταση που φαίνεται να περιπλέκει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο πολιτικό σκηνικό. Ενώ η κοινή γνώμη εκφράζει την επιθυμία για συνεννόηση και σύμπραξη δυνάμεων, η μεταξύ τους αντιπαράθεση, όπως φαίνεται, κλιμακώνεται.
Εκλογική Βούληση: Αναζητώντας ένα Εναλλακτικό Κυβερνητικό Σχήμα
Η ανάγκη για συνέργεια των προοδευτικών δυνάμεων κυριαρχεί πλέον στο δημόσιο διάλογο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB, το 25,1% των πολιτών επιθυμεί τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών κομμάτων. Παράλληλα, η προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό, 15,5%.
Οι πρόσφατες, μαζικές κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών υποδεικνύουν ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι πλέον αποδεκτή από το σύνολο της κοινωνίας. Ωστόσο, μια «γκρίζα ζώνη» παραμένει στις δημοσκοπήσεις, με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς να εμφανίζουν στασιμότητα ή και απώλειες, ενώ παράλληλα, «αντισυμβατικά» κόμματα φαίνεται να αποκτούν δυναμική.
Εκκλήσεις για Συναίνεση από το Πολιτικό Φάσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στις ηγεσίες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του, διερωτώμενος αν είναι εφικτή μία κοινή ατζέντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Επισήμανε, χαρακτηριστικά, την αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης ακόμη και εντός του κοινοβουλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανησυχητική κατάσταση, όχι μόνο για την αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας τη γνώση του για το “ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο”.
Πως ανταποκρίνονται, λοιπόν, οι δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις στο αίτημα για συνεργασία, τόσο σε επιμέρους θέματα όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο; Μετά τις πανελλαδικές διαδηλώσεις για δικαιοσύνη στα Τέμπη, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν διαφορετικές τακτικές στην κριτική τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρακολουθώντας παράλληλα τις κινήσεις του αντιπάλου, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη σε αυτή τη σημαντική συγκυρία. Η εκλογή της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία έναντι του Τάσου Γιαννίτση, αποτέλεσε επίσης σημείο αναφοράς για τις δύο πλευρές.
Η Αυτόνομη Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να επιλέγει μια στρατηγική “αντοχής” στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάθε επιθετική κίνηση θα πρέπει να βασίζεται σε νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία. Παράλληλα, δίνει έμφαση στον θεσμικό του ρόλο και προχωρά αυτόνομα, ανεξάρτητα από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο σχετικά με τις ευθύνες για το “μπάζωμα” στα Τέμπη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ για τον Χρ. Τριαντόπουλο, ασκούν κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, υπονοώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως τον χρονισμό της πρότασης, καθώς και την αβέβαιη έκβαση της επιτροπής, δεδομένης της πλειοψηφίας της ΝΔ, η οποία μπορεί να τερματίσει γρήγορα τη διαδικασία και να την παραπέμψει στην τακτική δικαιοσύνη.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στους Σωκράτη Φάμελλο και Όλγα Γεροβασίλη. Η Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “άδειασε” την αντιπρόεδρο της Βουλής, ισχυρισμός που διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον για “τοξική αντιπολίτευση”, η οποία, όπως υποστήριξε, ωφελεί τον Μητσοτάκη. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να συνεργαστεί περαιτέρω με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Τεμπών. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα στελέχη και τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, ώστε “να μην διαρρέουν λανθασμένες πληροφορίες” και να τηρείται η “γραμμή”.