Στην πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στο Μαγδεμβούργο, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων, αντέδρασε με δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι στην τρομοκρατία, με απόλυτη καταδίκη
«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές ενέργειες όπως η χθεσινή, που εντείνουν το κλίμα φόβου, αγωνίας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζουμε τη βαθιά μας αλληλεγγύη στον γερμανικό λαό και την κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια περίπλοκη υπόθεση: Ο δράστης της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο
Η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά είναι ακόμη θολά, παρόλο που οι αρχές, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται να αποκλείουν την ισλαμιστική τρομοκρατία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ναυάγια από τη Σαουδική Αραβία στο Reuters, η χώρα αυτή είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός για τις εξτρεμιστικές του απόψεις στο προσωπικό του προφίλ στο X, επικίνδυνες για την ασφάλεια.
Η έρευνα επικεντρώνεται στον Σαουδάραβα Ταλέμπ Α., ο οποίος κατηύθυνε το αυτοκίνητό του με δύναμη πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Ο νέος απολογισμός δείχνει ότι 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Από τους 41 τραυματίες, οι 41 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με 86 να νοσηλεύονται με σοβαρούς τραυματισμούς και 78 να έχουν ελαφρύτερες βλάβες, όπως αναφέρει η γερμανική Bild.
Ο 50χρονος ψυχίατρος, που γεννήθηκε το 1974 στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας, είχε φτάσει στη Γερμανία το 2006 ζητώντας άσυλο εξαιτίας του φόβου για τη ζωή του, καθώς αποκήρυξε το ισλάμ. Από το 2016 απολαμβάνει το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Μπέρνμπουργκ, κοντά στο Μαγδεμβούργο.
Ο Ταλέμπ Α. ήταν γνωστός μεταξύ των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και λειτουργούσε ως «σημείο επαφής» για συμπατριώτες του που διεκδικούσαν άσυλο στη Γερμανία, ιδιαίτερα γυναίκες. Σε συνέντευξή του το 2019 στην Frankfurter Rundschau, είχε αναφερθεί σε γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που ζητούσαν τις υπηρεσίες του για προστασία, λέγοντας ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για εκείνες.