Ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία του, καθώς η πρόσφατη διάσπαση του κόμματος έχει προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες για την ηγετική του θέση ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ερχόμενες εκλογές γίνονται σε ένα κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει μια ενωμένη πολιτική δύναμη. Ο στόχος του είναι, αφενός, να κατέχει ικανοποιητικό αριθμό υποψηφίων και, αφετέρου, να διατηρήσει την ενότητά του, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Από τα πρόσφατα debates προκύπτουν δύο κυρίαρχες προτάσεις για το μέλλον του κόμματος: η μία από τον Σωκράτη Φάμελλο και η άλλη από τον Παύλο Πολάκη.
Ο Φάμελλος, επικεντρώνεται στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τη σοβαρότητά του, προσπαθώντας να γιατρέψει τις πληγές του παρελθόντος. Στο ρόλο του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική του κόμματος και επιδεικνύει καλή γνώση των εσωτερικών του ζητημάτων. Στο ντιμπέιτ, επικεντρώθηκε στην οικονομική στήριξη των προτάσεων των αντιπάλων, ιδιαίτερα για την επαναφορά δημόσιων οργανισμών όπως η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ. Παράλληλα, δεν δίστασε να συζητήσει και την ανάγκη κρατικού ελέγχου σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια. Ο Φάμελλος περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια «προοδευτική συνεργασία» που στοχεύει σε ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο Πολάκης προτείνει μια σαφή και πιο ριζοσπαστική ταυτότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας τις ιδέες του γύρω από ένα «λαϊκά κατανοητό» πρόγραμμα. Η πλατφόρμα του διακρίνεται από τη σθεναρή αντίθεσή του στη διαπλοκή και προωθεί τον έλεγχο των δημόσιων αγαθών και του δημόσιου πλούτου, την ενίσχυση ορισμένων τομέων από το κράτος και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη Δικαιοσύνη. Αυτές οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα της πορείας του στον ΣΥΡΙΖΑ και κριτικής στάσης απέναντι στα υπάρχοντα συστήματα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεγάλο ρόλο στον δεύτερο γύρο θα παίξει το ποσοστό του Νικόλα Φαραντούρη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει τονίσει την ανάγκη για έναν ΣΥΡΙΖΑ που να είναι ανοιχτός προς το κεντροαριστερό φάσμα, προτείνοντας μάλιστα και θεσμικές αλλαγές που θα τον φέρουν πιο κοντά στη σοσιαλδημοκρατία. Σημαντική ήταν η θέση του στην τηλεμαχία, όπου κατηγόρησε τον Πολάκη για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, ζητώντας του να αναλάβει την ευθύνη.