Ο Νίκος Παππάς επιστρέφει με τη γνωστή του τακτική υπονόμευσης από μέσα. Η πιθανότητα η υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου να λειτουργήσει ως κατώφλι επαναπατρισμού της Νέας Αριστεράς στο κομματικό τους οικοσύστημα προφανώς προκαλεί ανησυχία για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανησυχία αυτή τόνισε πρόσφατα στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του Attica TV, όπου δήλωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και να έχει εξαιρετική πολιτική πείρα και κύρος. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον κύριο Ράμμο και τη στάση του στο σημαντικό ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να έχουμε έναν Πρόεδρο από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη με σημαντική πολιτική επιρροή. Οι προηγούμενες εμπειρίες του πολιτικού μας συστήματος επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία ισχυρών ατόμων σε αυτή τη θέση είναι ωφέλιμη για τη χώρα».
Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Παππάς κρατά αποστάσεις από την πρόταση του Ράμμου, προσπαθώντας παράλληλα να επηρεάσει τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι η Κουμουνδούρου έχει ανακοινώσει ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα κομματικά όργανα την κατάλληλη στιγμή και όχι πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ο παλιός κομματικός «ηγέτης» της Κουμουνδούρου φαίνεται να πιστεύει ότι μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για κοινή υποψηφιότητα του Ράμμου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επαναπλήρωση σχέσεων.
Γιατί φοβάται την επαναπροσέγγιση;
Το προφανές ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πιο κοντά με τη Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες, κυρίως λόγω της κυρίαρχης παρουσίας των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, που αποτελούν «κόκκινο πανί» για άλλα στελέχη της Νέας Αριστεράς όπως οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης.
Σημαντικές αναφορές από τη Νέα Αριστερά υποδεικνύουν με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει βάση για συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή τους αν δεν προσδιοριστεί το πολιτικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η αποτυχία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023, η οποία επικεντρώθηκε στη διεύρυνση προς το κέντρο, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό σημαίνει ότι όσο κυριαρχεί αυτή η αντίληψη, δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις.