ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές

Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς. Τα στελέχη τους υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε έναν κομματικό υποψήφιο, για να διαχειριστεί ενδοκομματικά ζητήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις πριν τρεις μήνες, τονίζοντας ότι, με την επιλογή του Τασούλα, ο πρωθυπουργός αντέτεινε τον εαυτό του. «Είναι καίριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος προάγει την εκλογή ενός Προεδρικού υποψηφίου που εστιάζει αποκλειστικά σε κομματικές προτιμήσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να διεκδικήσει τη θέση της δεύτερης δύναμης αν οι ψήφοι της συνδυαστούν, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα συγκεντρώσει μόνο την Κοινοβουλευτική του ομάδα και λίγους ανεξάρτητους βουλευτές.

Αυτή η πιθανότητα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, κυρίως καθώς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη προσπαθεί να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση κατά τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συνέπειες είναι ήδη αισθητές. «Εάν το ήθελε, θα μπορούσε να υποστηρίξει μία προοδευτική υποψηφιότητα», δηλώνουν συνεργάτες του προεδρικού κυρίου, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη έχει υποστεί κρίση όσον αφορά τα κριτήρια προοδευτικότητας.

Πώς μπορούν να μεταβληθούν οι συσχετισμοί

Η υποστήριξη του Μιχάλη Χουρδάκη και της Αρετής Παπαϊωάννου, ανεξάρτητων βουλευτών από την Πλεύση Ελευθερίας, για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, φαίνεται να προσφέρει ελπίδες στους υποστηρικτές του Σωκράτη Φάμελλου για πολιτικές ανατροπές.

Ο ίδιος ο Φάμελλος, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Τασούλα, δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για ένα αξίωμα που απαιτεί αμεροληψία. Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την πνευματική παράδοση του Συντάγματος και προβληματίζει τον ρόλο της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας». Αναφέρθηκε σε αυτή την επιλογή ως κομματική και όχι θεσμική, που υποτάσσει το ανώτατο αξίωμα σε εσωκομματικά θέματα.

Η Νέα Αριστερά πραγματοποίησε χθες συνεδρίαση για να συζητήσει την υποψηφιότητα της Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να βιαστεί να δώσει οριστικές απαντήσεις. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάσονται υπέρ της υποψηφιότητας αυτής.

Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά εξέφρασε ανησυχίες, δηλώνοντας ότι «η κύρια ανησυχία του Μητσοτάκη είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων της Δεξιάς και των ακροδεξιών υποστηρικτών του». Ανέφερε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη σιωπή τους σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση υπέρ του Χρήστου Ράμμου. Αυτό προκαλεί ανησυχία γύρω από τις κομματικές υποψηφιότητες και την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν δοθεί προτεραιότητα στην Κατσέλη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Σαρακιώτης, Αθηνά Λινού) οι οποίοι διατηρούν αποστάσεις από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα