ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά: Σφοδρή Κόντρα για την Κυριαρχία στον Αριστερό Χώρο

Φαίνεται ότι η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μαρτυρώντας βαθύτερες διαφωνίες και μια συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η Ένταση στο Πολιτικό Τοπίο

Παρά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να παραμένουν ισχυρές. Παράγοντες όπως οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς φέρονται να αποτελούν σταθερά εμπόδια στην προσέγγιση.

Αναλυτές της κεντροαριστερής σκηνής επισημαίνουν ότι η άνοδος του Στέφανου Κασσελάκη ανέδειξε μια μακροχρόνια εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας είχε επισκιάσει τις υφιστάμενες διαφωνίες, οι οποίες όμως ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη.

Ωστόσο, η αποχώρηση του κ. Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς θυμίζουν έναν “ψυχρό πόλεμο”, με αφετηρία τις διαφωνίες για τις εξοπλιστικές δαπάνες και με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα Ράμμου, η οποία δεν έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η κομματική δομή με την παρουσία των Πολάκη και Παππά αποτελεί σημείο τριβής για τη Νέα Αριστερά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κουμουνδούρου επιδιώκει να υποβαθμίσει τη Νέα Αριστερά, γεγονός που ενισχύει την καχυποψία.

Η Διαμάχη για την Επαναφορά των Δώρων

Η πρόσφατη διαφωνία σχετικά με την επαναφορά των 13ου και 14ου μισθών πυροδότησε νέα ένταση. Η Νέα Αριστερά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και προσπάθεια οικειοποίησης της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς, η τροπολογία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά των δώρων είχε κατατεθεί από την πλευρά τους ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τόνισαν δε ότι η τροπολογία της Νέας Αριστεράς δεν θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητη από τους πρώην συντρόφους τους στη Βουλή.

Εν κατακλείδι, οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς παραμένουν τεταμένες. Οι βαθύτερες πολιτικές διαφωνίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης δυσχεραίνουν την προοπτική μιας ουσιαστικής προσέγγισης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα