ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμοι για μάχη οι τέσσερις υποψήφιοι

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει σε κρίσιμο σημείο, καθώς το κλίμα συνεχώς εντείνεται. Ο φάκελος του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα ενταχθεί στις υποψηφιότητες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο για την έγκριση του ανώτατου οργάνου του κόμματος.

Η Πολιτική Γραμματεία, κατόπιν εντολής της Κεντρικής Επιτροπής, αναλαμβάνει την ευθύνη να καθοδηγήσει το κόμμα μέχρι το Συνέδριο, και σύντομα θα ανακοινώσουν τις τελικές υποψηφιότητες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο στις 8 Νοεμβρίου.

Ορισμένοι υποψήφιοι, όπως οι Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης και Γκλέτσος, έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους. Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης, αμφισβητώντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, προγραμματίζει να καθορίσει τις ενέργειές του αναμένοντας τις εκλογές Συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου, ενώ ενδυναμώνει την πιθανότητα διασπαστικών τάσεων αν αποκλειστεί από το Συνέδριο.

Ακόμα και σε δυσμενή θέση, ο κ. Κασσελάκης θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανατρέψει τα εις βάρος του αποτελέσματα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την κατάσταση και προειδοποιώντας για την πιθανότητα μιας νέας διάσπασης, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του που τον υποστηρίζουν.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δέκα ημέρες μέχρι τις εκλογές των συνέδρων είναι αρκετές για να επαναφέρουν το αίσθημα διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά του τελευταίου έτους.

Η ομάδα του κ. Κασσελάκη φαίνεται δραστήρια στην προσπάθειά της να αντιστρέψει την αρνητική αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε μια έντονη επικοινωνιακή καμπάνια με στόχο την ανάκαμψη.

Η δήλωση του κ. Κασσελάκη, μόλις 24 ώρες πριν από την προθεσμία εγγραφής μελών, ότι «δεν είναι η ώρα της φυγής», υποδηλώνει τη διάθεσή του να αντισταθεί στις κρίσεις. Δημοσίευσε επιπλέον μια ακόμη ανάρτηση με την κλασική αφίσα του «είμαι εδώ», χωρίς όμως αυτή τη φορά να αναφέρει την παράλληλη πλατφόρμα της καμπάνιας odikomassyriza, εστιάζοντας μόνο στον isyriza.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκεται στη θέση του ηγέτη, η ομάδα του κ. Κασσελάκη κατάφερε να αποκτήσει έλεγχο στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αν και όχι απόλυτο.

Η πλειοψηφία του πειθαρχικού συμβουλίου λειτουργεί με 9 μέλη σε μια πρόσφατη συνεδρίαση, παρά την μόνιμα απουσία του 15ου μέλους, Δημήτρη Μάρδα, παρέχοντας στον κ. Κασσελάκη μια «γνωμοδότηση» που υποστηρίζει ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ο Στέλιος Παππάς και άλλοι από τη μειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας απεύθυναν επιστολή στην ηγεσία του κόμματος, υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει ποινές που κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως διαγραφή από μέλος του κόμματος.

Τα πέντε μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου επιμένουν να επιτελούν το ρόλο τους, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στην Κεντρική Επιτροπή ότι η δυνατότητα διαγραφής είναι πάντα εφικτή, ακόμη και σε προεκλογική περίοδο.

Η αντίδραση της πλειοψηφίας υποδεικνύει ότι η απόπειρα της «Επιτροπής Δεοντολογίας Κασσελάκη» να παρέμβει σε αποφάσεις άλλων οργάνων προκάλεσε θεωρήσεις ότι λειτουργεί εκτός των κρατικών προτύπων.

Σημείωσαν χαρακτηριστικά πως η κύρια ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ανήκει σε μια άλλη επιτροπή, την Επιτροπή Παρακολούθησης Καταστατικού, που μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει σε λειτουργία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα