ΣΥΡΙΖΑ: «Ελεγκτές και ανακλητές οι ηγεσίες» δηλώνει ο Νίκος Παππάς στην ΚΕ

Αυτή την περίοδο διεξάγεται μια σημαντική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με σκοπό να καθοριστεί η πορεία του κόμματος προς το προσεχές συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, υπογράμμισε την ανάγκη επιλογής ενός χρονοδιαγράμματος και μιας μεθόδου «που θα πατάει στα κοινά κεκτημένα και θα μας θυμίζει γιατί συγκεντρωθήκαμε εδώ». «Πρέπει να επαναλάβουμε στον κόσμο τους λόγους που συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια. Μακριά από απολυτότητες», επεσήμανε.

Τονίζοντας τη σημασία της συζήτησης γύρω από το Καταστατικό, ο Παππάς επισήμανε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι, έχουν καταβάλει αξιόλογη προσπάθεια. Μετά από πολύ κόπο, μας παρουσίασαν μια συνθετική πρόταση. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το πρόσωπο του επόμενου προεδρεύοντα, συμφώνησαν σε κρίσιμες αλλαγές». Δήλωσε επίσης ότι «το κόμμα θα εξακολουθήσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφερειακές του οργανώσεις και θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε αυτή τη δουλειά με τα μέλη της βάσης». Σημείωσε ότι «αυτή η εργασία είναι συνέχεια της επιτυχούς προσπάθειας μετασχηματισμού του κόμματος, η οποία ξεκίνησε το 2022, όταν επιλέξαμε να εκλεγούν ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».

«Πρέπει να εξετάσουμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για τις προτάσεις του Καταστατικού»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παππάς δήλωσε: «Πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει. Αν θα είναι σε θέση να ερμηνεύσει την εντολή ως πρόταση για να φέρει τις δικές της ιδέες». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται για να λογοδοτούν και όχι για να αποφεύγουν την ευθύνη», προσθέτοντας ότι «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ υπόκεινται σε έλεγχο και είναι ανακλητές».

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε επίσης ότι ακούει «κουβέντες περί πραξικοπήματος» και διαβάζει «αθλιότητες περί χούντας», παρατηρώντας πως «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Διασφαλίζει ότι οι ηγεσίες υπόκεινται σε έλεγχο και είναι ανακλητές». «Δεν μπορεί να κυκλοφορούν τέτοιες φράσεις σχετικά με τη λειτουργία μας. Η λέξη «χούντα» είναι πολύ σοβαρή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν υποφέρει στο παρελθόν. Αν όντως υπάρχουν τέτοιες θεωρίες, ας φέρουν και μια πρόταση ώστε να αφαιρεθεί από το καταστατικό η πρόβλεψη για την ανάκληση», είπε.

Αναφερόμενος σε άλλες θετικές πτυχές, ανέφερε ότι «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις» και επισήμανε την πρόθεση κατάθεσης τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών. Τόνισε επίσης ότι «θα ήμασταν πολύ πιο παραγωγικοί αν είχαμε δώσει περισσότερη έμφαση σε αυτά τα θέματα στον δημόσιο διάλογο» και κάλεσε να «αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κυρίου Μητσοτάκη».

δειτε ακομα

δειτε ακομα