Στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» αναλύει τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις της χρονιάς που φεύγει η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Συρεγγέλα.
Ανάμεσα σε πολλά άλλα, τονίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, η οποία καταγράφεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωζώνης.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος στον Προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος προσφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά χωρίς να δημιουργεί περιθώρια για εφησυχασμό. Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρεται στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την τραπεζική πολιτική, επικρίνοντας τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας ότι «αναβιώνει μια ρητορική που μας θυμίζει τις δύσκολες εποχές πριν μπούμε σε Μνημόνιο».
– Ποιες είναι οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις του 2024 σε Ελλάδα και εξωτερικό;
– Η χρονιά αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σε εγχώριο επίπεδο, ξεχωρίζει η συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, που συμπίπτει με την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην πορεία αυτή, είχα την τιμή να συμμετάσχω στην προετοιμασία του 15ου Συνεδρίου μας και σε επετειακές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όμως, το 2024 σηματοδοτεί και μια μαύρη επέτειο, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ως σημαντικό ιστορικό ορόσημο.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, οι ενέργειες μας για την καταπολέμηση της βίας κατά ανηλίκων, η δημιουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και φυσικά η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους, αποτελούν σημεία ότι προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Διεθνώς, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα που μας προβληματίζει.
– Ως βουλευτής, ποια είναι η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και τις προσδοκίες σας για τον πληθωρισμό το 2025;
– Το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει κυρίαρχο, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά, επηρεάζοντας αρνητικά τις παρεμβάσεις που κάνουμε για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με μείωση της ανεργίας, φόρων, αύξηση των εξαγωγών και μειωμένο δημόσιο χρέος. Ο Προϋπολογισμός του 2025 επιβεβαιώνει αυτή την πρόοδο, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται. Πιστεύω πως ο πληθωρισμός θα σημειώσει αποκλιμάκωση το ερχόμενο έτος.
– Τι σας ώθησε να ανακοινώσετε τώρα παρεμβάσεις στις τράπεζες;
– Οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν είναι οι πρώτες από την κυβέρνηση, καθώς έχουν προηγηθεί ορισμένα μέτρα. Όμως οι πρόσφατες ενέργειες των τραπεζών δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων. Σκοπός είναι να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προστατέψουμε τους πολίτες, με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση χρεώσεων σε βασικές κινήσεις. Τέλος, ο Προϋπολογισμός υποστηρίζει ομάδες που χρειάζονται στήριξη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι, αναγνωρίζοντας την αξία της δουλειάς τους.
– Πώς ανταποκρίνεστε στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για την τραπεζική πολιτική;
– Οι δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ διαρκώς μεταβάλλονται. Μια ημέρα απαιτούν φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και την επόμενη κάνουν προτάσεις που δεν είναι εφαρμόσιμες, όπως ο διοικητικός καθορισμός επιτοκίων, κάτι που απαγορεύεται από την ΕΚΤ. Αν πούμε την αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να λάβει διαφορετικές αποφάσεις στο παρελθόν. Η τρέχουσα ρητορική του μας θυμίζει παλιές εποχές, προτού έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία του Μνημονίου.