Στο επίκεντρο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, με ειδικούς να αναλύουν τις προκλήσεις και τις πιθανές παγίδες. Ας δούμε τι ειπώθηκε.
Αναθεώρηση Συντάγματος: Ένα Διαρκές Ζήτημα
Η ανάγκη και το εύρος μιας ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος αποτέλεσαν το κεντρικό ερώτημα της συζήτησης, με τη Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Έρευνας στην diaNEOsis, να συντονίζει το πάνελ των ειδικών.
Τις θέσεις τους κατέθεσαν η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Γιώργος Δελλής.
Οι Διαφορετικές Προσεγγίσεις των Ειδικών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι το Σύνταγμα μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση, αρκεί να το διαβάσουμε σωστά. “Το Σύνταγμα είναι εκεί και μας περιμένει να το διαβάσουμε σωστά. Έχει αυτοτέλεια και μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα χωρίς αναθεώρηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία να μην αντιμετωπίζεται το Σύνταγμα ως “πινάκιο” ούτε ως αποτυχία των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. “Είναι σημαντικό να δούμε ότι δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το σύνταγμα ως πινάκιο αλλά ούτε και ως αποτυχία των δημοσίων πολιτικών και του πολιτικού συστήματος”, δήλωσε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εστίασε στην απαξίωση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν “αναξιοποίητα συνταγματικά κοιτάσματα” που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. “Όταν απαξιώνουμε το σύνταγμα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλα είναι τα αναξιοποίητα συνταγματικά κοιτάσματα”, τόνισε.
Ο Γιώργος Δελλής υποστήριξε την εφαρμογή του υφιστάμενου Συντάγματος, τονίζοντας ότι “υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα για το πώς πρέπει να μεριμνά το κράτος”.
Ειδικότερα Ζητήματα και Επιφυλάξεις
Σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την άποψη ότι οι προκαταρκτικές επιτροπές έχουν αποτύχει ιστορικά, μετατρέποντας μια αυστηρή διαδικασία σε πολιτική. Επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για τις ανεξάρτητες αρχές, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε ένα “σύνταγμα των ανεξάρτητων αρχών”. “Δεν μπορούμε να αφαιρούμε ύλη από τη λογοδοτούσα κρατική εξουσία και να τη μεταφέρουμε σε ανεξάρτητες αρχές”.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι μια ουσιαστική αναθεώρηση είναι δύσκολη λόγω έλλειψης πολιτικών προϋποθέσεων και αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο κ. Δελλής τόνισε την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί για να μην οδηγήσουμε τον κόσμο στον αντισυστημισμό. Σχετικά με τη σύνδεση του Συντάγματος με την οικονομία, ανέφερε ότι πολλές συνταγματικές αρχές έρχονται από τις Βρυξέλλες, και ζήτησε, σε περίπτωση αναθεώρησης, να διευκρινιστεί ο ρόλος του κράτους στην οικονομία σε ένα μοντέλο ελεύθερης αγοράς.