Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Αντιφάσεις από την Άγκυρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αυτή είναι προγραμματισμένη για το προσεχές διάστημα στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πλευρά δείχνει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Από τη μια πλευρά, φαίνεται να επιδιώκει τη συνέχιση του διαλόγου, όπως αποδεικνύει η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, οι ενέργειες της υποδηλώνουν ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της αφήγημα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει αναφορές σε διάλογο με «ολιστική προσέγγιση», προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές του προθέσεις.

Μια νέα Navtex που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, καθώς ισχυρίζονται ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους Αegeo στην περιοχή Χίου-Σάμου αποδεικνύουν ότι τίθεται θέμα «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Νωρίτερα, μια παρόμοια Navtex εκδόθηκε για τις έρευνες του σκάφους στην περιοχή Λέσβου-Χίου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι το Aegeo διεξάγει εργασίες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς και επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις και έχει καθορίσει σαφώς τις κόκκινες γραμμές της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί διπλωματικά και αμυντικά, και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν σημαίνει συμφωνία, ενώ η έως τώρα ήρεμη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους 15 μήνες αξιολογείται θετικά.

«Το μόνο θέμα που εξετάζεται είναι η καθορισμός της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κοντινές προοπτικές συμφωνίας καθώς η διαδρομή είναι μακρά. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για τη συνέχεια: Εάν βρεθεί κοινός τόπος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο η επιτυχία τους δεν συνεπάγεται άμεση συμφωνία. Αν πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, η διαχείριση των σχέσεων θα συνεχιστεί ώστε να διατηρηθούν οι ήρεμες επαφές μέσω μιας θετικής ατζέντας.

Τέλος, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θέματα όπως ο καθορισμός των χωρικών υδάτων, η προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα και η δομή των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά δεν θα συζητηθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα