Μια νέα σειρά δημοσκοπήσεων έχει αναδείξει με ενδιαφέρον τις στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης. Κάνοντας χρήση των δεδομένων, ιδίως όσον αφορά τις ποιοτικές τάσεις και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί τις επιδράσεις των αποφάσεών του σε ένα ποικιλόμορφο εκλογικό κοινό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένο το βλέμμα σε τέσσερα κρίσιμα σημεία: την ανακοπή της πτώσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να επανακάμπτει, την διασφάλιση της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη χαμηλή συσπείρωση και το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων, που δημιουργούν περιθώρια για στρατηγική ανασυγκρότηση. Παράλληλα, αναδεικνύεται η αντίληψη του κοινού για την πορεία της χώρας και η διαμορφωθείσα θέση του ΠΑΣΟΚ ως κύριας αντιπολιτευτικής δυνάμεως.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,7 μονάδες, ενώ η Interview καταγράφει προβάδισμα 11,9 μονάδων. Σε αμφότερες, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στο 25%. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση, κάτι που αποτυπώνεται στη δυναμική των σχέσεων του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε μια εποχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει έδαφος, το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται σαν η κύρια αντιπολιτευτική φωνή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την άνοδο των ποσοστών των κομμάτων της «δεξιάς πτέρυγας», όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής, που διαμορφώνουν ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 17-18%. Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι διαρροές προς αυτά τα κόμματα είναι ήδη αναγνωρίσιμες.
Η ομάδα των αναποφάσιστων είναι ιδιαίτερα υψηλή, ποσοστό που αγγίζει το 15,3% σύμφωνα με την Alco και το 19,5% σύμφωνα με την Interview, δείχνοντας μία «δεξαμενή» που προτιμά μετριοπαθείς πολιτικές. Αυτή η ομάδα αναζητά συγκεκριμένα αποτελέσματα και ένα σαφές σχέδιο για το μέλλον.
Επιπλέον, η δικαιολογημένη ανησυχία για την ικανοποίηση από τις κυβερνητικές πολιτικές παραμένει, καθώς ένα σημαντικό κλάσμα του πληθυσμού εκφράζει δυσαρέσκεια, κυρίως λόγω των προκλήσεων στην υγεία και την οικονομία. Η κυβερνητική στρατηγική φαίνεται να απαιτεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα για να επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη.
Οι αναλύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια πριν τις εθνικές εκλογές – καθώς η κυβέρνηση αποκλείει πρόωρες εκλογές – παρέχουν την ευχέρεια να ανακτηθεί το «χαμένο έδαφος». Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και του κυβερνητικού σχεδίου αναδείχθηκε πρόσφατα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία για «κυβερνητικούς τετραετείς κύκλους», οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν τη θετική κατεύθυνση της οικονομίας που ο κόσμος επιθυμεί.